Bramborové knedlíky

Bramborové knedlíky jsou základem mnoha českých jídel. Zde je tradiční recept na bramborové knedlíky:

Tradiční recept na Bramborové knedlíky (z vařených brambor)

Tento recept je na klasické, vláčné bramborové knedlíky, které se skvěle hodí k pečenému masu, guláši nebo svíčkové.

Co budete potřebovat:

Zobrazit příspěvek

  • Na bramborový základ:
    • 1 kg brambor (varný typ C, moučnaté)
    • 1 vejce
    • 150-200 g hrubé mouky (množství se může lišit podle savosti brambor)
    • 1 lžička soli
    • (Volitelně: 1-2 lžíce dětské krupičky pro pevnější těsto)
  • Na vaření:
    • Velký hrnec s dostatkem vody
    • Sůl do vody

Postup:

  1. Uvařte brambory: Brambory důkladně omyjte a uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Důležité je, aby se nerozvařily.
  2. Oloupejte a rozšťouchejte: Horké brambory ještě horké oloupejte a co nejdříve (dokud jsou teplé) propasírujte přes jemné sítko nebo rozšťouchejte bramborovým šťouchadlem na co nejjemnější kaši. Nesmí v ní být žádné kousky brambor. Dbejte na to, aby bylo bramborové pyré co nejsušší (neobsahovalo přebytečnou vodu).
  3. Připravte těsto: Do ještě teplého bramborového pyré přidejte vejce a sůl. Postupně začněte přidávat hrubou mouku. Množství mouky se liší podle druhu brambor a jejich vodnatosti. Začněte s menším množstvím a přidávejte, dokud nevznikne vláčné, ale nelepivé těsto. Těsto by mělo být spíše měkčí, ale pevné natolik, aby se dalo tvarovat. Můžete přidat i dětskou krupičku pro zpevnění, ale opatrně, aby knedlíky nebyly tuhé.
  4. Vypracujte těsto: Těsto rychle a jemně zpracujte. Nepřemíchejte, jinak by se knedlíky vařením rozvařily.
  5. Vytvarujte knedlíky: Z těsta rukama navlhčenýma studenou vodou vyválejte dlouhý válec o průměru asi 5-6 cm. Nakrájejte ho na stejně velké kousky (tloušťka cca 2-3 cm). Každý kousek jemně vytvarujte do úhledného knedlíku.
  6. Vařte knedlíky: Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody. Opatrně vkládejte knedlíky do vroucí vody. Vařte je na středním ohni, aby voda jen lehce probublávala (ne prudce bublala). Knedlíky by měly po vložení do vody klesnout ke dnu a po chvíli vyplavat na povrch. Jakmile vyplavou, vařte je ještě asi 15-20 minut (podle velikosti). Vařte je po menších dávkách, aby se neslepily.
  7. Vyjměte a propíchněte: Uvařené knedlíky opatrně vyjměte děrovanou naběračkou. Ihned je několikrát propíchněte vidličkou nebo špejlí, aby pára unikla a knedlíky se nesrazily.

Tipy pro dokonalé knedlíky:

  • Kvalita brambor: Použijte moučnaté brambory (varný typ C). Brambory uvařené ve slupce mají méně vody než ty vařené oloupané.
  • Teplota pyré: Zpracovávejte bramborové pyré, dokud je teplé, lépe se do něj zapracuje mouka a vejce.
  • Nepřidávejte moc mouky: Příliš mnoho mouky způsobí, že knedlíky budou tuhé. Cílem je vláčné těsto.
  • Jemné zpracování těsta: Dlouhé míchání těsta způsobuje, že se uvolňuje škrob a knedlíky se mohou rozvařit.
  • Dostatek vody: Knedlíky potřebují hodně prostoru a vody, aby se mohly rovnoměrně vařit a neklesaly ke dnu.
  • Správná teplota vaření: Prudké bublání vodu může knedlíky rozbít. Udržujte mírný var.
  • Propíchnutí: Nezapomeňte na propíchnutí po uvaření!

Dobrou chuť!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz