Výborné langoše

Langoše jsou oblíbenou českou pochoutkou, kterou si můžeme snadno připravit i doma. Jedná se o smažené placky z kynutého těsta, které jsou vděčné pro různé druhy oblohy. Zde je podrobný recept a postup:


Recept na Domácí Langoše

Suroviny:

  • Na těsto:
    • 500 g hladké mouky
    • 250 ml vlažného mléka
    • 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného droždí)
    • 1 lžička cukru
    • 1 lžička soli
    • 1 vejce
    • 2 lžíce oleje (nebo rozpuštěného sádla)
  • Na smažení:
    • Větší množství oleje (slunečnicový, řepkový) nebo sádla
  • Na oblohu (klasická verze):
    • Česnek (prolisovaný nebo jemně nasekaný)
    • Kečup
    • Tvrdý sýr (nastrouhaný, např. eidam, gouda)
    • Případně zakysaná smetana nebo jogurt

Postup přípravy

1. Příprava kvásku:

  • Do misky nalijte vlažné mléko.
  • Přisypte lžičku cukru a rozdrobte do něj čerstvé droždí. Pokud používáte sušené droždí, smíchejte ho rovnou s moukou.
  • Lehce promíchejte a nechte na teplém místě asi 10-15 minut vzejít kvásek (na povrchu se vytvoří bublinky a kvásek naroste).

2. Zadělání těsta:

  • Do velké mísy prosejte mouku a přisypte sůl.
  • Uprostřed mouky udělejte důlek.
  • Do důlku nalijte vzešlý kvásek.
  • Přidejte vejce a olej (nebo rozpuštěné sádlo).
  • Zpracujte vše do hladkého a pružného těsta. Můžete použít ruční míchačku s hnětacími háky nebo ručně. Těsto by se nemělo lepit na ruce. Pokud je příliš řídké, přidejte trochu mouky, pokud je příliš tuhé, přidejte trošku mléka.

3. Kynutí těsta:

  • Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií.
  • Nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

4. Příprava langošů k smažení:

  • Vykynuté těsto na lehce pomoučené pracovní ploše prohněťte.
  • Těsto rozdělte na 8-10 stejných dílů (podle toho, jak velké langoše chcete).
  • Z každého dílu vytvarujte kouli.
  • Nyní můžete buď:
    • Ručně roztáhnout: Každou kouli těsta vezměte do ruky a zhruba od středu směrem k okrajům ji roztáhněte prsty do placky. Snažte se, aby střed byl tenčí a okraje mírně silnější, ale hlavně, aby těsto nebylo děravé.
    • Vyválet: Každou kouli lehce vyválejte válečkem na tenkou placku.
  • Roztáhnuté/vyválené placky nechte ještě asi 5-10 minut na pomoučené ploše odpočinout.

5. Smažení langošů:

  • Do hlubší pánve nebo hrnce nalijte dostatečné množství oleje nebo sádla (tak, aby langoše byly téměř ponořené).
  • Olej rozehřejte na střední teplotu (přibližně 170-180 °C). Test můžete provést tak, že do oleje vhodíte kousek těsta – měl by se ihned začít smažit a zbarvit do zlatova.
  • Opatrně vložte jeden nebo dva langoše do rozpáleného oleje (podle velikosti pánve, aby se neslepily).
  • Smažte z každé strany dozlatova (přibližně 1-2 minuty na každé straně). Langoše by měly nabýt a na povrchu se objeví charakteristické bubliny.
  • Usmažené langoše vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách, aby se zbavily přebytečného tuku.

6. Servírování:

  • Ještě horké langoše potřete prolisovaným česnekem (česnekovou vodu).
  • Potřete kečupem.
  • Posypte nastrouhaným sýrem.
  • Můžete přidat i lžičku zakysané smetany nebo jogurtu.

Tipy pro dokonalé langoše:

  • Kvalitní mouka: Použijte hladkou mouku s dostatečným obsahem lepku pro lepší kynutí.
  • Teplota mléka: Mléko by mělo být vlažné, ne horké, aby nezabilo droždí.
  • Dostatek oleje: Pro správné smažení a nadýchanost je důležité mít dostatek rozpáleného oleje.
  • Nepřeplnit pánev: Smažte langoše po jednom nebo po dvou, aby teplota oleje neklesla a langoše se rovnoměrně osmažily.
  • Experimentujte s oblohou: Kromě klasiky můžete vyzkoušet i jiné varianty – olivy, šunku, bylinky, chilli omáčku apod.

Dobrou chuť!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz