Langoše jsou oblíbenou českou pochoutkou, kterou si můžeme snadno připravit i doma. Jedná se o smažené placky z kynutého těsta, které jsou vděčné pro různé druhy oblohy. Zde je podrobný recept a postup:
Recept na Domácí Langoše
Suroviny:
- Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného droždí)
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje (nebo rozpuštěného sádla)
- Na smažení:
- Větší množství oleje (slunečnicový, řepkový) nebo sádla
- Na oblohu (klasická verze):
- Česnek (prolisovaný nebo jemně nasekaný)
- Kečup
- Tvrdý sýr (nastrouhaný, např. eidam, gouda)
- Případně zakysaná smetana nebo jogurt
Postup přípravy
1. Příprava kvásku:
- Do misky nalijte vlažné mléko.
- Přisypte lžičku cukru a rozdrobte do něj čerstvé droždí. Pokud používáte sušené droždí, smíchejte ho rovnou s moukou.
- Lehce promíchejte a nechte na teplém místě asi 10-15 minut vzejít kvásek (na povrchu se vytvoří bublinky a kvásek naroste).
2. Zadělání těsta:
- Do velké mísy prosejte mouku a přisypte sůl.
- Uprostřed mouky udělejte důlek.
- Do důlku nalijte vzešlý kvásek.
- Přidejte vejce a olej (nebo rozpuštěné sádlo).
- Zpracujte vše do hladkého a pružného těsta. Můžete použít ruční míchačku s hnětacími háky nebo ručně. Těsto by se nemělo lepit na ruce. Pokud je příliš řídké, přidejte trochu mouky, pokud je příliš tuhé, přidejte trošku mléka.
3. Kynutí těsta:
- Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií.
- Nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
4. Příprava langošů k smažení:
- Vykynuté těsto na lehce pomoučené pracovní ploše prohněťte.
- Těsto rozdělte na 8-10 stejných dílů (podle toho, jak velké langoše chcete).
- Z každého dílu vytvarujte kouli.
- Nyní můžete buď:
- Ručně roztáhnout: Každou kouli těsta vezměte do ruky a zhruba od středu směrem k okrajům ji roztáhněte prsty do placky. Snažte se, aby střed byl tenčí a okraje mírně silnější, ale hlavně, aby těsto nebylo děravé.
- Vyválet: Každou kouli lehce vyválejte válečkem na tenkou placku.
- Roztáhnuté/vyválené placky nechte ještě asi 5-10 minut na pomoučené ploše odpočinout.
5. Smažení langošů:
- Do hlubší pánve nebo hrnce nalijte dostatečné množství oleje nebo sádla (tak, aby langoše byly téměř ponořené).
- Olej rozehřejte na střední teplotu (přibližně 170-180 °C). Test můžete provést tak, že do oleje vhodíte kousek těsta – měl by se ihned začít smažit a zbarvit do zlatova.
- Opatrně vložte jeden nebo dva langoše do rozpáleného oleje (podle velikosti pánve, aby se neslepily).
- Smažte z každé strany dozlatova (přibližně 1-2 minuty na každé straně). Langoše by měly nabýt a na povrchu se objeví charakteristické bubliny.
- Usmažené langoše vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách, aby se zbavily přebytečného tuku.
6. Servírování:
- Ještě horké langoše potřete prolisovaným česnekem (česnekovou vodu).
- Potřete kečupem.
- Posypte nastrouhaným sýrem.
- Můžete přidat i lžičku zakysané smetany nebo jogurtu.
Tipy pro dokonalé langoše:
- Kvalitní mouka: Použijte hladkou mouku s dostatečným obsahem lepku pro lepší kynutí.
- Teplota mléka: Mléko by mělo být vlažné, ne horké, aby nezabilo droždí.
- Dostatek oleje: Pro správné smažení a nadýchanost je důležité mít dostatek rozpáleného oleje.
- Nepřeplnit pánev: Smažte langoše po jednom nebo po dvou, aby teplota oleje neklesla a langoše se rovnoměrně osmažily.
- Experimentujte s oblohou: Kromě klasiky můžete vyzkoušet i jiné varianty – olivy, šunku, bylinky, chilli omáčku apod.
Dobrou chuť!