Utopenci

Tento recept je klasický a věrný tradiční chuti. Ideální pro chladné večery nebo jako chuťovka k pivu.

Ingredience:

  • Na utopence:
    • 10-12 kusů menších kvalitních špekáčků (délka cca 10-12 cm)
    • 2-3 velké cibule
    • 1-2 lžičky celého černého pepře
    • 1-2 lžičky celého nového koření
    • 3-5 kuliček jalovce (nemusí být, ale dodá skvělou chuť)
    • 2-3 bobkové listy
    • 1-2 feferonky (podle chuti, můžete použít i sušené)
    • 1-2 lžíce hořčičného semínka
    • Sůl (podle chuti, spíše méně, špekáčky už jsou slané)
  • Na lák:
    • 1 litr vody
    • 250 ml octa (nejlépe kvasný, 4-8%)
    • 100-150 g cukru krystal (podle chuti, kdo má rád sladší, přidá)
    • 2 lžíce soli

Postup:

  1. Příprava špekáčků: Špekáčky oloupejte. Každý špekáček podélně nařízněte na 3-4 plátky, ale neprořízněte je úplně dnem – měly by zůstat spojené jako kniha. Rozvinete je a naplníte.
  2. Plnění špekáčků: Mezi plátky špekáčku vložte tenké plátky cibule, kousek feferonky, pár zrnek pepře, nového koření a případně jalovec. Každý špekáček pak pevně svažte provázkem, aby náplň držela na místě.
  3. Vaření špekáčků: Ve větším hrnci přiveďte k varu dostatek vody. Opatrně vložte srolované a naplněné špekáčky. Přidejte bobkové listy a hořčičné semínko. Krátce (asi 3-5 minut) je vařte, jen aby se trochu „zatáhly“ a držely tvar. Nechcete, aby se rozvařily.
  4. Příprava láku: Zatímco se špekáčky vaří, připravte si lák. V jiném hrnci smíchejte vodu, ocet, cukr a sůl. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Ochutnejte a případně dochuťte podle své preference (sladkost/kyselost).
  5. Naložení utopenců: Uvařené špekáčky vyjměte z vody a nechte je trochu vychladnout. Odstraňte provázky.
  6. Vrstvení do sklenic: Do čistých, vypařených sklenic vrstvěte nakládané utopence. Mezi ně přidávejte plátky zbylé cibule, další feferonky, pepř, nové koření, jalovec a hořčičné semínko. Dbejte na to, aby byly sklenice plné, ale utopenci se neměli mačkat.
  7. Zalití lákem: Horkým připraveným lákem zalijte utopence tak, aby byly zcela ponořené. Pokud láku zbude, můžete ho dolít trochou studené vody a octa v poměru 1:1.
  8. Zrání: Sklenice uzavřete a nechte utopence uležet. Ideální je nechat je alespoň 2-3 dny v chladu (lednice nebo sklep) odležet, aby se chutě propojily. Nejlepší jsou po týdnu.

Tipy pro dokonalé utopence:

  • Kvalita špekáčků: Použijte opravdu kvalitní špekáčky s vyšším obsahem masa, ne ty s velkým množstvím vody a škrobu.
  • Cibule: Cibule by měla být nakrájena na tenké plátky, aby se dobře proležela a dodala láku chuť.
  • Feferonky: Nebojte se feferonek, dodají utopencům ten správný říz. Pokud máte rádi hodně ostré, můžete přidat i pálivější varianty.
  • Odležení: Trpělivost se vyplatí. Čím déle se utopenci odleží, tím budou chutnější.
  • Skladování: Správně zavařené utopence můžete skladovat několik týdnů až měsíců v chladu.

Dobrou chuť!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz