Upečeme větrníky

Větrník je klasický český dezert, který si získal srdce mnoha lidí svou nadýchanou chutí odpalovaného těsta, jemným krémem a karamelovou polevou. Není to sice úplně jednoduchý recept, ale výsledek rozhodně stojí za tu námahu!

Recept na Větrníky (cca 10-12 ks):

Na odpalované těsto:

  • 250 ml vody
  • 100 g másla
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 150 g hladké mouky
  • 4-5 vajec (podle velikosti, těsto by mělo být hladké a lesklé)

Na krém (náplň):

  • 500 ml mléka
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 60 g vanilkového pudinkového prášku (nebo pudinkového prášku s příchutí vanilky)
  • 100 g másla (změklého)

Na karamelovou polevu:

  • 150 g krupicového cukru
  • 50 ml vody
  • 1-2 lžíce rumu (nepovinné, pro chuť a barvu)

Postup výroby:

1. Příprava odpalovaného těsta:

  • Do hrnce dejte vodu, máslo, cukr a sůl. Zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a směs nezačne vařit.
  • Odstavte z plotny a najednou vsypte všechnu mouku. Důkladně promíchejte vařečkou, dokud nevznikne hladké těsto, které se odlepí od stěn hrnce. Tento proces se nazývá „odpalování“.
  • Vraťte hrnec na mírný oheň a těsto ještě krátce promíchávejte (cca 1-2 minuty), aby se odpařila přebytečná vlhkost.
  • Těsto přendejte do mísy a nechte ho asi 5 minut mírně vychladnout.
  • Postupně, jedno po druhém, zašlehejte vejce. Každé vejce důkladně zapracujte, než přidáte další. Těsto by mělo být hladké, lesklé a při zvednutí vařečkou by mělo tvořit „vršky“ (mělo by být vláčné, ale ne příliš tekuté).
  • Těsto přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou nebo jen do sáčku s ustřiženým rohem. Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte kolečka těsta (cca 6-7 cm v průměru). Mezi větrníky nechte dostatek místa, protože se při pečení nafouknou.
  • Větrníky pečte v předehřáté troubě na 200-220 °C asi 10 minut, poté snižte teplotu na 170-180 °C a dopékejte dalších 20-25 minut, dokud nebudou zlatavé a pevné. Během pečení troubu neotevírejte, aby větrníky nespadly.
  • Upečené větrníky nechte na mřížce zcela vychladnout.

2. Příprava krému:

  • V menším hrnci smíchejte mléko s polovinou krupicového cukru a pudinkovým práškem. Dobře rozmíchejte, aby se nevytvořily hrudky.
  • V misce smíchejte zbylý cukr se žloutky.
  • Směs mléka a pudinku přiveďte k varu, za stálého míchání.
  • Zahustěte ji směsí žloutků s cukrem (žloutkovou směs můžete předem krátce prošlehat s trochou horkého mléka, aby se zabránilo sražení). Míchejte, dokud krém nezhoustne.
  • Krém přendejte do čisté mísy, povrch zakryjte potravinovou fólií (aby se nevytvořil škraloup) a nechte zcela vychladnout.
  • Po vychladnutí krém vyšlehejte s změklým máslem do hladkého a nadýchaného krému.

3. Příprava karamelové polevy:

  • V hrnci rozpusťte cukr s vodou. Zahřívejte na středním ohni bez míchání, dokud směs nezačne zlátnout.
  • Jakmile směs dosáhne krásné jantárové barvy, opatrně (pozor, horké!) vmíchejte rum (pokud používáte).
  • Připravený karamel nechte lehce vychladnout, aby zhoustl, ale zůstal tekutý na potření.

4. Dokončení větrníků:

  • Vychladlé odpalované těsto rozkrojte vodorovně na dvě poloviny.
  • Spodní díly naplňte připraveným krémem pomocí cukrářského sáčku nebo lžičky.
  • Vrchní díly namočte do lehce vychladlé karamelové polevy a položte je na naplněné spodní díly.
  • Před podáváním můžete větrníky ještě lehce pocukrovat.

Tipy pro úspěch:

  • Přesnost u odpalovaného těsta: Důležitá je správná konzistence těsta po odpalování i po zašlehání vajec.
  • Pečení: Neotevírejte troubu během pečení, aby větrníky nepopraskaly nebo nespadly.
  • Krém: Krém musí být dobře vychlazený, aby se dal dobře vyšlehat s máslem.
  • Karamel: Pracujte s karamelem opatrně, je velmi horký.

Užijte si domácí větrníky!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz