Silvestrovský ovar

Silvestrovský ovar je klasika, která na českém Silvestru skoro nesmí chybět. Ať už ho máš rád jen tak s chlebem a křenem, nebo si potrpíš na poctivou vejmrdou, je to jídlo, které krásně zahřeje a voní po domácí kuchyni.

Tady máš jeden z tradičních postupů, který vychází z receptů dostupných online:

🥘 Co je potřeba

  • vepřové koleno, plec nebo hlava (cca 1,5 kg)
  • voda (cca 2 litry)
  • cibule, česnek, kořenová zelenina
  • bobkový list, pepř, nové koření
  • sůl
  • křen a jablko na vejmrdou (volitelné)

🔥 Jak na to

  1. Maso nalož do láku (50 g rychlosoli na 1 l vody) ideálně den předem.
  2. Druhý den maso opláchni, vlož do hrnce, zalij čistou vodou a přidej koření, cibuli a zeleninu.
  3. Vař na mírném ohni cca 1,5–2 hodiny, dokud není maso měkké.
  4. Maso nakrájej na plátky a podávej horké.
  5. Vejmrda: nastrouhej křen, přidej nastrouhané jablko, osol a dochuť vývarem, cukrem nebo octem podle chuti.

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz