Silvestrovský ovar je klasika, která na českém Silvestru skoro nesmí chybět. Ať už ho máš rád jen tak s chlebem a křenem, nebo si potrpíš na poctivou vejmrdou, je to jídlo, které krásně zahřeje a voní po domácí kuchyni.
Tady máš jeden z tradičních postupů, který vychází z receptů dostupných online:
🥘 Co je potřeba
- vepřové koleno, plec nebo hlava (cca 1,5 kg)
- voda (cca 2 litry)
- cibule, česnek, kořenová zelenina
- bobkový list, pepř, nové koření
- sůl
- křen a jablko na vejmrdou (volitelné)
🔥 Jak na to
- Maso nalož do láku (50 g rychlosoli na 1 l vody) ideálně den předem.
- Druhý den maso opláchni, vlož do hrnce, zalij čistou vodou a přidej koření, cibuli a zeleninu.
- Vař na mírném ohni cca 1,5–2 hodiny, dokud není maso měkké.
- Maso nakrájej na plátky a podávej horké.
- Vejmrda: nastrouhej křen, přidej nastrouhané jablko, osol a dochuť vývarem, cukrem nebo octem podle chuti.










