Segedínský guláš

Segedínský guláš

Tento sytý a chutný guláš pochází z Uherska a je typický svou krémovou omáčkou s kysaným zelím a smetanou.

Počet porcí: 4-6 Doba přípravy: 30 minut Doba vaření: 1,5 – 2 hodiny

Ingredience:

  • Maso:
    • 800 g vepřového masa (plecko, krkovice nebo kýta)
    • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • Zelenina:
    • 2 velké cibule
    • 2 lžíce sladké mleté papriky
    • 1 lžička pálivé mleté papriky (dle chuti)
    • 2-3 stroužky česneku
    • 500 g kysaného zelí (nejlépe vcelku, propláchnuté a nasekané)
    • 2-3 bobkové listy
    • 1/2 lžičky kmínu (celý nebo mletý)
    • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Na zahuštění a zjemnění:
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 200 ml kysané smetany (nebo zakysané smetany 15-18%)
    • 200 ml smetany na vaření (30% nebo 31%)
    • 200 ml vývaru nebo vody (dle potřeby)

Postup:

  1. Příprava masa: Vepřové maso očistěte a nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 3×3 cm. Osolte a opepřete.
  2. Orestování masa: Ve větším hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejte sádlo nebo olej. Zprudka orestujte maso ze všech stran do zlatohněda. Vyjměte maso z hrnce a dejte stranou.
  3. Orestování cibule: Do stejného hrnce přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji na středním ohni pomalu do zlatohněda. Nebojte se cibuli delší dobu restovat, je to klíč k chuti.
  4. Přidání papriky a česneku: Jakmile je cibule zlatavá, odstavte hrnec na chvíli z ohně a vsypte sladkou a pálivou papriku. Znovu krátce promíchejte (paprika nesmí připálit, zhořkla by!). Přidejte nasekaný česnek a krátce restujte, dokud se nerozvoní.
  5. Dušení masa: Vraťte orestované maso zpět do hrnce k cibuli a paprice. Přidejte propláchnuté a nasekané kysané zelí, bobkové listy a kmín. Promíchejte.
  6. Podlití a dušení: Zalijte maso s zelím vývarem nebo vodou tak, aby bylo vše téměř ponořené. Přiveďte k varu, poté stáhněte oheň na minimum, přiklopte pokličkou a nechte pomalu dusit asi 1,5 hodiny, nebo dokud není maso měkké. Během dušení občas zkontrolujte hladinu tekutiny a případně dolijte.
  7. Zahuštění omáčky: Když je maso měkké, zhruba 15-20 minut před koncem vaření, v malé misce smíchejte hladkou mouku s trochou studené vody nebo vývaru do hladké pasty. Postupně přilévejte tuto směs do guláše a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
  8. Zjemnění a dochucení: Vmíchejte kysanou smetanu a smetanu na vaření. Krátce prohřejte (nesmí se vařit, aby se smetana nesrazila). Podle potřeby guláš dosolte a dopepřete.
  9. Servírování: Segedínský guláš podávejte horký. Tradičně se podává s houskovým knedlíkem, ale výborný je i s čerstvým chlebem nebo bramborovými plackami.

Tipy:

  • Pokud máte rádi jemnější chuť kysaného zelí, můžete ho před použitím více propláchnout nebo ho krátce povařit ve vodě a vodu slít.
  • Pro silnější chuť můžete do guláše přidat trochu rajčatového protlaku při restování cibule.
  • Pokud chcete ještě krémovější konzistenci, můžete na konci vaření část guláše rozmixovat tyčovým mixérem.

Dobrou chuť!