Saláty

Rožmberský salát z kapra

500 g kapřího masa, sůl, pepř, olej, 200 g vařené mrkve, celeru a hrášku, 3 kyselé okurky, 50 g cibule, 100 g brambor vařených ve slupce, 2 lžíce octa, 1 lžička cukru, 350 g tatarské omáčky

Osolené a opepřené maso opečeme v oleji. Po vychladnutí vykostíme a rozebereme na kousky. K rybě přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, celer, cibuli, okurky, brambory a hrášek. Vše přelijeme oslazeným octem a opatrně promícháme. Nakonec přimícháme tatarskou omáčku.

Salát z kapra se zeleninou a majonézou

300 g dušeného nebo pečeného kapra, 1 dl bílého vína, 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, 1 bobkový list, citrónová šťáva, 2 sladkokyselé okurky, 2 sterilované kapie, 2 lžíce sterilovaného hrášku, sůl, 200 g majonézy

Maso zbavíme kůže a kostí a nakrájíme na malé kousky. K vínu přidáme stejné množství vody, pepř, nové koření, bobkový list a na kostičky nakrájenou cibuli a vaříme, až se tekutina odpaří na polovinu. Pak jí zalijeme maso, lehce vmícháme nakrájené okurky, kapie a hrášek. Promícháme, zalijeme majonézou rozšlehanou s citrónovou šťávou, znovu promícháme a dáme odležet do chladničky.

Podáváme s bílým pečivem.

Salát z kapra s jablkem a majonézou

400 g vykostěného kapřího masa, 1 cibule, 2 jablka, 200 g majonézy, sůl, mletý pepř, půl lžičky hořčice, citrónová šťáva, petrželka

Majonézu dochutíme citrónovou šťávou, hořčicí, pepřem a solí. Maso nakrájíme na malé kousky a přidáme k němu oloupané jablko nakrájené na kostičky a cibuli nakrájenou nadrobno. Zalijeme majonézou, promícháme a necháme v chladničce odležet.

Podáváme s bílým pečivem.

Žampionový salát se zeleninou

300 g žampionů, 100 g mrkve, 60 g papriky, 60 g celeru, 60 g cibule, 2 lžíce oleje, 3 lžíce octa, 2 lžíce vody, mletý pepř, kmín, sůl, ¼ l vývaru z kostky

Žampiony očistíme, opláchneme, kloboučky sloupneme a nakrájíme na silnější plátky. Vložíme do vroucího vývaru a asi 4 minuty povaříme.

Pak žampiony scedíme, necháme okapat a vložíme do mísy. Mrkev a celer očistíme, umyjeme a postrouháme na struhadle.Vložíme do mísy. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a papriku. Salát osolíme, opepříme, přidáme kmín, polijeme olejem a vodou zředěným octem.Lehce promícháme a necháme chvíli v lednici odležet. Salát servírujeme k masu.

salát z červené řepy a kuřecího masa

1 000 g červené řepy, 200 g pečeného kuřete, 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, 1/8 l pomerančové šťávy, 3 lžíce višňového džemu, 2 lžíce octa, petrželka

Řepu nakrájíme na malé kousky, vložíme na rozehřátý olej, krátce jí opečeme, osolíme, opepříme, zalijeme pomerančovou šťávou, přiklopíme a mírně 40 minut dusíme. Pak přidáme džem a znovu přivedeme k varu. Sundáme z ohně a necháme vychladnout. Kuřecí maso zbavíme kostí a kůže a pokrájíme na kousky. Dáme do mísy, přidáme řepu, zalijeme octem a přidáme nakrájenou petrželku. V chladu necháme odležet.

salát z brokolice, vejce a kuřecího masa

500 g brokolice, 1 lžíce octa, sůl, mletý pepř, 1 lžička hořčice, 1 lžíce nastrouhaného křenu, 2 lžíce oleje, 150 g pečeného kuřete, 2 vejce natvrdo

Brokolici rozdělíme na růžičky a vhodíme do vařící osolené vody. Uvaříme je jen tak, aby byly na skousnutí pevné. Vyjmeme, necháme okapat a vychladnout. Z octa, oleje, soli, hořčice, křenu a špetky pepře upravíme zálivku. Vložíme do ní růžičky brokolice a přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky. Promícháme a necháme odležet. Před podáváním doplníme osminkami vařených vajec. Podáváme s chlebem.

kuřecí salát s bylinkami

300 g pečeného kuřecího masa bez kostí a kůže, po1 lžíci – petrželka, pažitka, kopr, 4 lžíce oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, , mletý pepř, sůl Z oleje, citrónové šťávy, soli, pepře a bylinek připravíme zálivku.

Pečené maso nakrájíme na nudličky a vložíme do zálivky. Necháme 24 hodin odležet v chladničce. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

salát okurkový s kuřecím masem,rajčaty a brambory

1 salátová okurka, 300 g pečeného masa, 4 rajčata, 4 vařené brambory, 5 lžic majonézy, 3 lžíce jogurtu, ocet, sůl, mletý pepř, petrželka, 4 lžíce slepičího bujónu

Brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme slepičím bujónem, promícháme a ochutíme octem, solí, pepřem, pažitkou. Majonézu rozšleháme s jogurtem a vmícháme jí do brambor. Přidáme na nudličky nakrájené maso, spařená, oloupaná na kostičky nakrájená rajčata a oloupanou na kostičky nakrájenou okurku. Promícháme a dáme na hodinu odležet do chladničky. Podáváme s chlebem.

celerový salát s kuřecím masem

200 g celeru, 300 g pečeného kuřecího masa, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce kečupu, 1 kelímek bílého jogurtu, 200 g rajčat, 1 kyselá okurka, sůl, mletý pepř, pažitka, sojová omáčka

Celer nastrouháme na jemném struhadle a hned pokapeme vinným octem a promícháme. Pak přidáme pečené kuřecí maso nakrájené na nudličky a okurku nakrájenou na drobno. Bílý jogurt rozšleháme s kečupem, pepřem, jemně nakrájenou pažitkou a několika kapkami sojové omáčky, přisolíme a promícháme v míse s ostatními přísadami. Necháme odležet. Před podáváním doplníme o na osminky nakrájená rajčata. Podáváme s chlebem.

pórkový salát s kuřecím masem

400 g pečeného kuřete, 500 g pórku, 200 g mrkve, 1 velké jablko, 200 g majonézy, 1 lžíce hořčice, ½ kelímku bílého jogurtu

Maso nakrájíme na nudličky. Pórek nakrájíme na malé kousky, vhodíme do osolené vařící vody a 3 minuty povaříme, vyjmeme a necháme okapat. Mrkev nastrouháme nahrubo, oloupaná jablka nakrájíme na nudličky. Vše promícháme v míse. Majonézu rozšleháme s hořčicí, pepřem, jogurtem a špetkou soli a přidáme do mísy. Dáme na půl hodiny odležet do chladničky. Podáváme s topinkou

kuřecí salát s kapiemi a ořechy

400 g pečeného kuřete, 8 sterilizovaných kapií, 100 g sýra eidam, 50 g jader ořechů, 1 jablko, 2 hlávkové saláty, 2 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíce hořčice, sůl, mletý pepř, petrželka

Maso nakrájíme na kostičky, sýr na nudličky, kapie na proužky, oloupané jablko na kostičky, ořechová jádra nasekáme na hrubo, oloupanou cibuli nakrájíme na jemno. Všechno vložíme do mísy a zalijeme zálivkou z octa, oleje, pepře, hořčice a soli. Salát rozebereme na listy a dáme na dno každého talíře, na něj dáme salát a ozdobíme pažitkou.