Klasická rajčatová omáčka
Tento recept je jednoduchý a zvládne ho i začátečník. Základem jsou kvalitní rajčata.
Ingredience:
- 1 kg zralých rajčat (ideálně odrůda jako Roma nebo liči, ale poslouží i klasická zahradní)
- 1 velká cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana (nebo hrst čerstvého)
- 1 lžička sušené bazalky (nebo hrst čerstvé)
- 1/2 lžičky cukru (volitelné, pokud jsou rajčata kyselejší)
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Volitelné přísady:
- 1-2 lžíce rajčatového protlaku (pro intenzivnější chuť a barvu)
- Špetka chilli vloček (pro jemnou pikantnost)
- Malá mrkev nebo kousek řapíkatého celeru (pro lepší chuť a sladkost, které se na konci odstraní)
- Smetana nebo mascarpone na zjemnění (na konci vaření)
- Čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobu
Postup:
- Příprava rajčat:
- Rajčata můžete použít buď čerstvá nebo konzervovaná loupaná rajčata v plechovce (celá nebo krájená).
- Pokud používáte čerstvá rajčata: Na spodní straně každého rajčete udělejte malý křížový zářez. Vložte je na chvíli do vroucí vody (asi 30-60 sekund), dokud se slupka nezačne odlupovat. Poté je ihned zchlaďte v ledové vodě. Oloupejte slupky, odstraňte tvrdé středy a nakrájejte je nahrubo.
- Pokud používáte konzervovaná rajčata: Jednoduše je vyklopte do hrnce. Pokud jsou celá, můžete je v hrnci rozmačkat vidličkou nebo vařečkou.
- Základ omáčky:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte nebo nasekejte nadrobno.
- Ve větším hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejte olivový olej na středním ohni.
- Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji pomalu dozlatova (asi 5-7 minut). Pokud používáte mrkev nebo celer, přidejte je společně s cibulí a restujte.
- Přidejte nasekaný česnek a restujte další minutu, dokud se nerozvoní (pozor, aby se nespálil).
- Vaření omáčky:
- Přidejte nakrájená čerstvá rajčata (nebo konzervovaná). Pokud používáte rajčatový protlak, přidejte ho teď.
- Přidejte oregano, bazalku, cukr (pokud používáte) a případně chilli vločky.
- Osolte a opepřete.
- Promíchejte, přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum, přikryjte pokličkou a pomalu vařte.
- Doba vaření: Vařte minimálně 30-45 minut, ale ideálně 1-2 hodiny. Čím déle omáčka vaří, tím se chutě více propojí a omáčka zhoustne. Během vaření občas promíchejte. Pokud by omáčka příliš houstla, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
- Dochucení a dokončení:
- Po uvaření omáčku dochuťte solí a pepřem.
- Textura: Pokud máte rádi hladkou omáčku, můžete ji rozmixovat tyčovým mixérem nebo v klasickém mixéru (pozor, horké tekutiny se mixují opatrně). Můžete ji také propasírovat přes sítko, pokud chcete odstranit slupky a semínka. Pokud máte rádi kousky, nechte ji tak.
- Zjemnění (volitelné): Pokud chcete, můžete na konci vmíchat trochu smetany nebo mascarpone pro jemnější chuť.
- Přidání čerstvých bylinek: Pokud jste použili sušené bylinky, můžete na konci vmíchat nasekanou čerstvou bazalku nebo petrželku.
Tipy:
- Kvalita rajčat: Použijte co nejlepší a nejzralejší rajčata, jaká seženete. Chuť omáčky se od nich hodně odvíjí.
- Pomalu a dlouho: Klíčem k dobré rajčatové omáčce je pomalé vaření. Vytáhne to z rajčat maximum chuti.
- Zmrazení: Rajčatovou omáčku lze snadno zmrazit. Po úplném vychladnutí ji nalijte do vhodných nádob nebo sáčků na zmrazení.
- Variace: Do omáčky můžete přidat další zeleninu, jako je paprika, cuketa, nebo houby. Můžete ji také ozvláštnit trochou červeného vína, které přidáte po restování cibule a česneku a necháte vyvařit.
Dobrou chuť!