Palačinky

Klasické Palačinky

Tento recept je na jemné, nadýchané palačinky, které jsou ideální na snídani nebo jako sladká svačinka.

Ingredience:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 a 3/4 hrnku mléka
  • 2 velká vejce
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla (nebo rostlinného oleje)
  • Volitelné: Vanilkový extrakt (asi 1 lžička)

Vybavení:

  • Velká mísa
  • Metlička
  • Pánev (ideálně nepřilnavá) nebo lívanečník
  • Obracečka

Postup:

  1. Smíchejte suché ingredience: Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Dobře promíchejte metličkou, aby se všechny sypké ingredience rovnoměrně spojily a nebyly tam hrudky.
  2. Smíchejte mokré ingredience: V jiné míse rozšlehejte vejce. Přidejte mléko, rozpuštěné (ale ne horké) máslo nebo olej a případně vanilkový extrakt. Vše dobře promíchejte.
  3. Spojte obě směsi: Udělejte uprostřed suchých ingrediencí důlek a nalijte do něj mokré ingredience.
  4. Krátce promíchejte: Metličkou nebo vidličkou jemně promíchejte, dokud se ingredience nespojí. Důležité: Nepřemíchejte těsto! Pár hrudek je v pořádku. Přemíchané těsto by vedlo k tuhým palačinkám.
  5. Rozpalte pánev: Rozpalte pánev nebo lívanečník na středním ohni. Pokud nepoužíváte nepřilnavou pánev, lehce ji potřete máslem nebo olejem. Správná teplota je klíčová – pánev by měla být dostatečně horká, aby se palačinka začala péct, ale ne tak horká, aby se okamžitě spálila. Můžete to otestovat tak, že na pánev kápnete malou kapku vody – měla by se zasyčet a odpařit.
  6. Nalijte těsto: Naběračkou nalijte na rozehřátou pánev těsto. Velikost palačinek si můžete zvolit sami. Obvykle se nalévá kolem 1/4 hrnku těsta na jednu palačinku.
  7. Pečte první stranu: Pečte, dokud se na povrchu palačinky nezačnou objevovat bublinky a okraje se nezačnou zpevňovat. To trvá asi 2-3 minuty.
  8. Obracejte a pečte druhou stranu: Opatrně palačinku otočte obracečkou a pečte další 1-2 minuty, dokud není zlatohnědá a propečená.
  9. Opakujte: Postupujte stejně s dalším těstem. Pokud je potřeba, můžete pánev mezi pečením lehce potřít tukem.
  10. Podávejte: Palačinky podávejte ihned horké.

Tipy na podávání:

  • Javorový sirup (klasika!)
  • Med
  • Čerstvé ovoce (jahody, borůvky, maliny)
  • Šlehačka
  • Čokoládová poleva
  • Jogurt nebo zakysaná smetana
  • Oříškové máslo

Dobrou chuť!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz