Tento recept na mramorovou bábovku je klasika, která potěší každého. Jemné těsto s kontrastními pruhy čokolády a světlého těsta je nejen vizuálně atraktivní, ale i lahodné.
Doba přípravy: cca 20 minut Doba pečení: cca 45-55 minut Celkový čas: cca 1 hodina 5 minut + chladnutí
Ingredience:
- Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g krystalového cukru
- 100 g změklého másla
- 3 vejce
- 120 ml mléka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- Špetka soli
- Na čokoládovou část:
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce horkého mléka (na rozmíchání kakaa)
- Na vymazání formy:
- Máslo
- Hrubá mouka nebo strouhanka
Postup:
- Příprava formy: Důkladně vymažte formu na bábovku máslem a vysypte ji hrubou moukou nebo strouhankou. Přebytečnou mouku/strouhanku vyklepněte.
- Příprava těsta: Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo s krystalovým a vanilkovým cukrem do světlé a nadýchané pěny. Postupně zašlehávejte vejce, jedno po druhém.
- Přidání suchých a tekutých ingrediencí: V jiné míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Postupně střídavě přidávejte suchou směs a mléko do máslové směsi. Začněte a končete suchou směsí. Míchejte jen do spojení ingrediencí, aby těsto nebylo tuhé.
- Rozdělení těsta a přidání kakaa: Těsto rozdělte na dvě přibližně stejné části. Do jedné části přidejte kakao rozmíchané s jednou lžící horkého mléka. Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladké čokoládové těsto.
- Vkládání těsta do formy: Do připravené formy na bábovku střídavě vkládejte lžíce světlého a čokoládového těsta. Nevyrovnávejte ho příliš.
- Vytvoření mramorového efektu: Pomocí vidličky nebo špejle jemně promíchejte obě těsta, aby se vytvořily mramorové vzory. Nepřežeňte to, aby se těsta příliš nespojila.
- Pečení: Předehřejte troubu na 170 °C. Vložte formu s těstem do předehřáté trouby a pečte přibližně 45-55 minut. Zda je bábovka upečená, zkontrolujte špejlí – měla by po vytažení z bábovky zůstat čistá.
- Chladnutí a vyklápění: Po upečení nechte bábovku asi 10-15 minut chladnout ve formě. Poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Servírování: Vychladlou bábovku můžete poprášit moučkovým cukrem, polít čokoládovou polevou nebo ji podávat jen tak.
Dobrou chuť!