Recept na maďarské noky zvané Galuska nebo Nokedli
Galuska jsou základní maďarskou přílohou, která se hodí ke gulášům, omáčkám, perkeltům nebo jako samostatné jídlo s posypkou. Jsou podobné našim haluškám, ale často se připravují s menším množstvím tekutiny a jsou tak pevnější.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- cca 80-100 ml vody (nebo mléka, nebo jejich kombinace)
- ½ lžičky soli
- Špetka muškátového oříšku (nemusí být, ale dodá skvělou chuť)
Postup výroby:
- Příprava těsta:
- Do mísy prosejte hladkou mouku.
- Přidejte sůl a případně nastrouhaný muškátový oříšek.
- Uprostřed mouky udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce.
- Začněte vidličkou nebo vařečkou vejce rozšlehávat a postupně zapracovávat mouku z okrajů.
- Postupně přidávejte vodu (nebo mléko). Začínejte s menším množstvím a přidávejte jen tolik, aby vzniklo husté, ale stále trochu lepivé těsto. Množství tekutiny se může lišit v závislosti na savosti mouky. Těsto by nemělo být řídké jako na palačinky, ale ani tuhé jako na nudle. Mělo by jít stěží pomalu stékat z vařečky.
- Těsto šlehejte vařečkou asi 3-5 minut, dokud není hladké a elastické. Tím se do něj dostane vzduch a noky budou nadýchanější.
- Vaření noků:
- V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody. Voda by měla bublat, ne prudce vřít.
- Připravte si děrovanou vařečku, cedník na halušky nebo speciální „nokovátko“ (neboli „šlehač“ na halušky/noky s většími otvory). Pokud nemáte nic z toho, ale máte doma hrubé struhadlo, můžete použít i to.
- Metoda s děrovanou vařečkou nebo cedníkem: Nabírejte malé množství těsta na vařečku nebo do cedníku a přes otvory nechte těsto padat přímo do vroucí vody. Pracujte po částech, aby se noky neslepily.
- Metoda s „nokovátkem“: Naberte těsto do nádržky nokovátka a přes otvory protlačujte těsto do vroucí vody.
- Metoda se struhadlem: Vodu přiveďte k varu v širokém hrnci. Na struhadlo naberte trochu těsta a silou ho protlačujte přes největší oka struhadla přímo do vroucí vody.
- Noky se po vhození do vody obvykle srazí a klesnou ke dnu. Jakmile jsou uvařené, vyplavou na povrch.
- Dokončení a podávání:
- Vařte noky asi 2-4 minuty poté, co vyplavou na povrch. Budou se zdát pevnější než české halušky.
- Uvařené noky jemně vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat.
- Pro rychlejší ochlazení a zabránění slepení je můžete krátce propláchnout studenou vodou, ale tradičně se to nedělá, aby si noky zachovaly co nejvíce „škrobu“.
- Noky se obvykle ihned promíchají s trochou másla nebo sádla, aby se neslepily a získaly lesk.
- Podávejte jako přílohu k oblíbenému pokrmu.
Tipy pro dokonalé galusky:
- Konzistence těsta je klíčová: Příliš řídké těsto se rozvaří, příliš husté se bude těžko protlačovat. Nebojte se mírně experimentovat s množstvím tekutiny.
- Nepřeplňujte hrnec: Vařte noky po menších dávkách, aby se neslepily a rovnoměrně uvařily.
- Nokovátko usnadní práci: Pokud často vaříte noky, investice do speciálního nástroje se vyplatí.
- Muškátový oříšek: Dodá autentickou maďarskou chuť.
Dobrou chuť!