Kulajda s koprem je klasika

Kulajda – Krémová polévka s koprem a vejcem

Kulajda je tradiční česká polévka, která je známá svou krémovou texturou, výraznou chutí kopru a „zákruhem“ z vajec. Je to ideální pokrm pro chladnější dny.

Počet porcí: 4-6 Doba přípravy: cca 40 minut


Ingredience:

  • Na vývar:
    • 1 litr vody
    • 1 cibule (oloupaná, rozpůlená)
    • 1 mrkev (oloupaná, nakrájená)
    • 1 petržel (oloupaná, nakrájená)
    • Kousek celeru (oloupaný, nakrájený)
    • 1 bobkový list
    • 3 kuličky nového koření
    • 5 kuliček pepře
    • Sůl (podle chuti)
  • Na polévku:
    • 2-3 lžíce másla
    • 2 lžíce hladké mouky (na jíšku)
    • Cibule (najemno nasekaná)
    • 1 litr připraveného vývaru
    • 100-150 ml smetany ke šlehání (30-40%)
    • Čerstvý kopr (větší hrst, najemno nasekaný)
    • Ocet (nejlépe kvasný vinný nebo lihový, podle chuti)
    • Sůl a pepř (podle chuti)
  • Na „zákruh“ (zavařené vejce):
    • 4-6 vajec
    • Voda
    • Ocet (pár kapek do vody na vaření vajec)

Postup výroby:

1. Příprava zeleninového vývaru:

  • V hrnci dejte vařit vodu. Přidejte rozpůlenou cibuli, nakrájenou mrkev, petržel, celer, bobkový list, nové koření a pepř. Osolte podle chuti.
  • Vařte na mírném ohni asi 20-30 minut, aby zelenina pustila chuť.
  • Poté vývar sceďte a zeleninu vyhoďte. Vývar je připravený k použití.

2. Příprava jíšky a základu polévky:

  • V jiném hrnci rozehřejte máslo.
  • Přidejte najemno nakrájenou cibuli a na středním ohni ji nechte zesklovatět a lehce zrůžovět (asi 5 minut).
  • Přisypte hladkou mouku a za stálého míchání ji nechte zpěnit, dokud nevznikne světlá jíška. Míchejte, aby se mouka nepřipálila.

3. Dokončení polévky:

  • Za stálého míchání metličkou pomalu přilévejte připravený horký zeleninový vývar do jíšky. Dbejte na to, aby se nevytvořily hrudky.
  • Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 5-10 minut, aby se jíška provařila a polévka zhoustla na požadovanou konzistenci.
  • Přilijte smetanu ke šlehání a promíchejte. Nechte polévku krátce prohřát, ale už ji nevařte, aby se smetana nesrazila.
  • Přidejte většinu najemno nasekaného čerstvého kopru (trochu si nechte na ozdobu).
  • Osolte a opepřete podle chuti.
  • Nakonec polévku dochuťte octem. Začněte s menším množstvím (cca 1-2 lžíce) a postupně přidávejte, dokud nedosáhnete požadované kyselosti. Chuť by měla být příjemně osvěžující.

4. Příprava „zákruhu“ (zavařených vajec):

  • V menším hrnci přiveďte k varu vodu, přidejte pár kapek octa (pomáhá bílku lépe držet pohromadě).
  • Vejce opatrně rozklepněte do malých mističek, abyste neporušili žloutek.
  • Vařící vodu stáhněte z ohně nebo snižte plamen, aby jen jemně probublávala.
  • Opatrně vkládejte vejce po jednom do vody.
  • Vařte asi 3-4 minuty, dokud bílek neztuhne a žloutek zůstane tekutý.
  • Vejce opatrně vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat.

5. Servírování:

  • Hotovou kulajdu nalijte do talíře.
  • Do středu každé porce opatrně vložte jedno zavařené vejce.
  • Posypte zbylým čerstvým koprem.
  • Podávejte ihned.

Tipy pro dokonalou kulajdu:

  • Vývar: Pokud nemáte čas vařit zeleninový vývar, můžete použít kvalitní drůbeží nebo zeleninový bujon, ale domácí vývar vždy dodá polévce lepší chuť.
  • Kopr: Použijte co nejčerstvější kopr. Jeho vůně je pro kulajdu klíčová.
  • Kyselost: Nebojte se s octem, ale přidávejte ho postupně a ochutnávejte.
  • Zahuštění: Pokud máte raději hustší polévku, můžete přidat trochu více mouky na jíšku nebo na konci zahustit trochou smetany smíchané s trochou mouky (tzv. „nápar“).
  • Variace: Někteří lidé přidávají do kulajdy na konci vaření na kostičky nakrájené vařené brambory, ale tradiční recept je bez nich.

Dobrou chuť!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz