Knedlo, vepřo, zelo

Toto je klasický recept, který se může mírně lišit v detailech podle rodinné tradice.

Ingredience:

Na vepřové maso:

  • cca 800 g vepřového bůčku nebo plece (ideálně s pěkným prorostením)
  • sůl
  • kmín (celý nebo drcený)
  • mletý černý pepř
  • 1 velká cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • voda nebo vývar

Na kysané zelí:

  • cca 1 kg kysaného zelí (dobře propláchnutého, pokud je příliš kyselé)
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička cukru (dle potřeby na vyvážení kyselosti)
  • cca 200 ml vody nebo vývaru

Na bramborové knedlíky (nebo houskové, dle preferencí):

  • Bramborové:
    • cca 1 kg brambor (varný typ A nebo B)
    • cca 200-250 g hrubé mouky (nebo polohrubé, dle savosti brambor)
    • 1 vejce
    • sůl
    • muškátový oříšek (špetka, volitelné)
    • trocha studené vody, pokud je třeba
  • Houskové (pokud preferujete):
    • 250-300 g starších rohlíků nebo veky
    • 250 ml mléka
    • 1 vejce
    • cca 50 g hrubé mouky (nebo polohrubé)
    • 1-2 lžíce nasekané petrželové natě (volitelné)
    • sůl

Postup:

1. Příprava vepřového masa:

  • Maso omyjte a osušte. Z boku masa, pokud používáte, můžete naříznout kůži do mřížky (neříznout až do masa).
  • Maso ze všech stran osolte, opepřete a posypte kmínem.
  • Větší kusy masa můžete zprudka orestovat na rozpáleném sádle nebo oleji ze všech stran, aby se zatáhlo a získalo barvu. Tento krok není nutný, ale pomáhá zachovat šťavnatost.
  • Cibuli nakrájejte na větší kousky, česnek na plátky.
  • Maso vložte do pekáče, přidejte cibuli a česnek. Podlijte asi do 1/3 výšky pekáče vodou nebo vývarem.
  • Pekáč přikryjte poklicí nebo alobalem a vložte do předehřáté trouby na 150-160 °C.
  • Pečte pomalu asi 2-2,5 hodiny, dokud není maso měkké. Během pečení maso občas polévejte vypečenou šťávou a podle potřeby dolévejte vodu/vývar.
  • Posledních 30-45 minut pečení můžete poklici nebo alobal sundat a zvýšit teplotu na 180-200 °C, aby maso získalo křupavou kůrčičku (pokud jste použili maso s kůží).

2. Příprava kysaného zelí:

  • Pokud je zelí příliš kyselé, propláchněte ho studenou vodou a nechte dobře okapat. Pokud je jemné, můžete ho neproplachovat.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno.
  • V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej, přidejte cibuli a osmahněte ji dozlatova.
  • Přidejte kmín a krátce restujte.
  • Přidejte zelí, cukr (pokud používáte) a podlijte vodou nebo vývarem.
  • Vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 45-60 minut, dokud zelí nezměkne. Občas promíchejte a případně dolijte tekutinu, pokud se vyvaří. Většina tekutiny by se měla vyvařit, aby zelí nebylo příliš vodnaté.

3. Příprava knedlíků (vyberte si jeden typ):

  • Bramborové knedlíky:
    • Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a ještě horké prolisujte nebo najemno nastrouhejte. Nechte vychladnout.
    • Do vychladlých brambor přidejte sůl, vejce, muškátový oříšek (pokud používáte) a postupně přidávejte hrubou mouku, až vznikne pevné těsto, které se nelepí na ruce. Množství mouky závisí na savosti brambor.
    • Z těsta vytvarujte podlouhlé knedlíky.
    • Vhoďte knedlíky do velkého množství osolené vroucí vody. Vařte asi 15-20 minut od okamžiku, kdy vyplavou na povrch. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou.
  • Houskové knedlíky:
    • Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a dejte do mísy.
    • Mléko ohřejte (nesmí být horké, jen vlažné), vmíchejte do něj vejce a sůl.
    • Směs nalijte na rohlíky, promíchejte a nechte asi 15-20 minut nabobtnat.
    • Přidejte mouku (a petrželku) a promíchejte, dokud nevznikne soudržné těsto. Podle potřeby můžete přidat trochu mouky.
    • Z těsta vytvarujte válečky (knedlíky).
    • Vhoďte válečky do velkého množství osolené vroucí vody. Vařte asi 15-20 minut, dokud nevyplavou na povrch. Mezitím je v hrnci opatrně obracejte, aby se neuvařily jen z jedné strany. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou.

4. Servírování:

  • Vypečené maso vyjměte z pekáče. Pokud chcete, můžete ho nakrájet na plátky.
  • Na talíř dejte porci kysaného zelí.
  • Přidejte nakrájený knedlík.
  • Na zeleninu a knedlík položte plátek pečeného vepřového masa.
  • Vypečenou šťávu z masa můžete v případě potřeby zredukovat (povařit krátce v pánvi) a použít jako omáčku.
  • Podávejte ihned, ideálně s vychlazeným pivem.

Dobrou chuť!