Klasický punč

Tento recept je pro přibližně 6-8 porcí.

Ingredience:

  • Základ:
    • 1 litr černého čaje (silnější, neslazený)
    • 500 ml pomerančového džusu (nejlépe čerstvě vymačkaného nebo 100% pomerančový džus)
    • 250 ml citronového džusu (čerstvě vymačkaného)
  • Alkohol:
    • 200-250 ml bílého rumu (nebo dle chuti, lze použít i tmavý rum pro jinou chuť)
    • 100 ml fernetu (nebo jiného bylinného likéru, volitelné pro specifickou chuť)
    • 100 ml vodky (volitelné, pro zvýšení alkoholu, ale není nutné)
  • Sladidlo:
    • Cukr nebo med (podle chuti, začni s 2-3 lžícemi a případně přidej)
  • Koření (volitelné, ale doporučené pro autentickou chuť):
    • 2-3 hřebíčky
    • 1-2 celé skořice (kousek)
    • Kousek zázvoru (čerstvý, oloupaný a nakrájený na plátky)
    • Pomerančová kůra (proužek z bio pomeranče, jen oranžová část)
    • Citronová kůra (proužek z bio citronu, jen žlutá část)
  • Na ozdobu (volitelné):
    • Plátky pomeranče
    • Plátky citronu
    • Kousky skořice

Postup:

  1. Připrav si silný černý čaj: Uvař 1 litr silného černého čaje a nech ho asi 5-10 minut louhovat. Poté ho sceď.
  2. Zahřej koření: Do hrnce nalij černý čaj, pomerančový džus a citronový džus. Přidej koření (hřebíček, skořici, zázvor, pomerančovou a citronovou kůru).
  3. Oslazení a provaření: Přidej cukr nebo med a promíchej, dokud se nerozpustí. Pomalu zahřívej na středním ohni, ale nevař. Nech směs prohřívat asi 10-15 minut, aby se chutě koření a ovoce propojily a nasály do tekutiny.
  4. Scení: Po prohřátí směs sceď přes jemné sítko, aby se odstranily kousky koření a kůry.
  5. Přidání alkoholu: Vrať tekutinu do hrnce (nebo do jiné nádoby) a přidej bílý rum, fernet a případně vodku. Dobře promíchej. Důležité: Alkohol se přidává až po prohřátí tekutiny, aby se odpařil jen minimálně a alkoholová složka zůstala zachována.
  6. Dochucení: Ochutnej punč a podle potřeby přidej více cukru/medu nebo případně více citronové šťávy, pokud je příliš sladký.
  7. Podávání: Punč nalij do nahřátých hrnků nebo sklenic. Ozdob plátky pomeranče, citronu nebo kouskem skořice.

Tipy a varianty:

  • Vánoční punč: Přidej do směsi jablko nakrájené na plátky, sušené švestky nebo pár kuliček nového koření.
  • Bezalkoholový punč: Jednoduše vynechej alkoholové složky a případně přidej více ovocných džusů nebo sirupů pro lepší chuť.
  • Ovocný punč: Místo černého čaje můžeš použít ovocný čaj nebo různé ovocné šťávy pro pestřejší chuť.
  • Sladidlo: Pokud nemáš ráda tak sladký punč, začni s menším množstvím sladidla a přidej ho postupně.
  • Teplota podávání: Punč by měl být horký, ale ne vařící. Příliš vysoká teplota by mohla negativně ovlivnit chuť alkoholu a ovoce.

Tento recept je velmi flexibilní, takže se neboj experimentovat s poměry alkoholu a koření podle své vlastní chuti!

Dobrou chuť!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz