Kapr na černo

Kapr na černo je tradiční české vánoční jídlo, které je charakteristické svou tmavou, nasládlou omáčkou s aromatickým kořením.

Ingredience:

  • 1,5 – 2 kg kapra (očištěný, zbavený šupin a naporcovaný na podkovy)
  • 250 g sušených švestek (bez pecek)
  • 150 g perníku (nejlépe na strouhání nebo jemně nastrouhaný)
  • 2 střední cibule
  • 50 g másla
  • 100 ml červeného vína (sladšího nebo polosladkého)
  • 500 ml rybího vývaru nebo vody
  • 2 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžíce octa (jablečného nebo vinného)
  • 2 lžíce cukru (krystal nebo třtinového)
  • Sůl
  • Pepř (čerstvě mletý)
  • Nového koření (celé) – 3-4 kuličky
  • Bobkový list – 2 ks
  • Skořice (kousek celé)
  • Citrónová kůra (proužek z neloupaného citrónu)
  • Volitelně: šlehačka na zjemnění, petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Příprava kapra: Porce kapra osolte a opepřete z obou stran. Nechte chvíli odležet.
  2. Základ omáčky: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo a cibuli na něm pomalu do zlatohněda orestujte. Pozor, aby se cibule nepřipálila.
  3. Přidání perníku a švestek: K orestované cibuli přidejte nastrouhaný perník a za stálého míchání krátce restujte, aby se lehce rozpustil a propojl s cibulí. Přidejte celé švestky, nové koření, bobkový list, skořici a citrónovou kůru.
  4. Tekutiny a dochucení: Zalijte červeným vínem a nechte ho chvíli odpařit. Poté přidejte rybí vývar (nebo vodu), worcestrovou omáčku a ocet. Opatrně přidejte cukr. Vše promíchejte.
  5. Vaření kapra: Do připravené omáčky opatrně vložte porce kapra. Omáčka by měla rybu téměř zakrývat. Pokud je tekutiny málo, přidejte trochu vývaru nebo vody.
  6. Dušení: Hrnec přikryjte pokličkou a na mírném ohni kapra pomalu duste asi 25-35 minut, dokud není měkký. Během dušení rybu párkrát opatrně otočte.
  7. Dokončení omáčky: Po udušení kapra rybu opatrně vyjměte z hrnce a udržujte ji v teple. Omáčku propasírujte přes jemné sítko, abyste odstranili koření a větší kousky švestek. Zahuštěnou omáčku můžete ještě podle potřeby zredukovat (nechat ji zhoustnout na mírném ohni bez pokličky) nebo zjemnit trochou smetany. Ochutnejte a případně ještě dosolte, opepřete nebo přidejte trochu octa či cukru podle vaší chuti.
  8. Servírování: Porce kapra servírujte přelité prohřátou omáčkou. Tradičně se podává s bramborovým knedlíkem, ale skvěle chutná i s vařenými brambory. Můžete ozdobit čerstvou petrželkou.

Tipy pro dokonalý kapr na černo:

  • Kvalita perníku: Použijte perník s vyšším obsahem medu a koření, dodá omáčce lepší chuť.
  • Švestky: Pokud máte rádi výraznější chuť švestek, můžete jich přidat i více.
  • Odstín omáčky: Barvu omáčky ovlivňuje délka restování cibule a množství perníku. Pro tmavší odstín cibuli restujte déle, ale opatrně, aby nebyla hořká.
  • Odležení: Někteří kuchaři nechávají omáčku uležet do druhého dne, kdy se chutě ještě více propojí.

Dobrou chuť!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz