Jiný kraj, jiná kuchyně

exotická kuchyně

Japonská kuchyně:

Japonská kuchyně je jedinečná svou estetikou, důrazem na čerstvost surovin a vyváženou chutí. Tady je přehled toho nejdůležitějšího:

Základní charakteristika

  • Hlavní suroviny: rýže, ryby, mořské plody, tofu, zelenina, řasy
  • Dochucovadla: sójová omáčka, wasabi, zázvor, miso, sezamový olej
  • Styl přípravy: často minimální tepelná úprava, důraz na přirozenou chuť a vzhled

Typická jídla

  • Sushi – rýže s octem, syrové ryby, řasy
  • Sashimi – plátky syrových ryb bez rýže
  • Ramen – nudlová polévka s vývarem, masem, vejcem
  • Tempura – smažená zelenina nebo mořské plody v lehkém těstíčku
  • Onigiri – rýžové koule plněné různými ingrediencemi
  • Udon/Soba – druhy nudlí z pšeničné nebo pohankové mouky

Nápoje

  • Saké – rýžové víno
  • Matcha – práškový zelený čaj
  • Japonský čaj – různé druhy zeleného čaje

Neobvyklé ingredience

  • Natto – fermentované sójové boby s výraznou vůní a lepkavou konzistencí
  • Wasabi – ostrý zelený kořen, často podávaný k sushi
  • Mořské řasy – jako nori, wakame, kombu

Kulturní význam

Jídlo v Japonsku není jen o chuti – důležitý je i vzhled pokrmu, sezónnost surovin a harmonie. Tradiční japonská kuchyně (washoku) je dokonce zapsaná na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Napadlo by vás, že se projedete uličkami vietnamského města stejně jako místní? Přespíte na tradiční lodi nebo zvládnete kurz zdejší kuchyně? Tak hurá na cesty!


Severní Amerika , Střední Amerika , Jižní Amerika , Evropa , Blízký východ , Afrika , Asie , Austrálie


Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz