Jak vykostit kuře

Jak vykostit celé kuře:

Vykostění celého kuřete může na první pohled působit složitě, ale s trochou praxe a správnými nástroji se jedná o zvládnutelnou techniku. Získáte tak krásně vyfiletované maso, které můžete dále použít na různé pokrmy, od rolád po řízky. Zde je podrobný popis, jak na to:

Co budete potřebovat:

  • Ostrý nůž: Ideálně dlouhý, úzký a velmi ostrý vykosťovací nůž.
  • Špičatý nůž: Menší, ostrý nůž se špičkou pro jemnější práci.
  • Pracovní deska: Čistá a pevná plocha.
  • Krájecí prkénko: Ideálně z vhodného materiálu (dřevo, plast).
  • Miska: Na odřezky a kosti.
  • Případně kuchyňské nůžky: Mohou být užitečné pro přestřižení kůže nebo menších kostí.

Kroky pro vykostění kuřete:

  1. Příprava kuřete:
    • Osušte: Kuře důkladně osušte papírovými utěrkami zvenku i zevnitř. To pomůže s přilnavostí a usnadní řezání.
    • Odstraňte přebytečný tuk: Pokud jsou na kuřeti viditelné větší kusy tuku (např. u ocasu), můžete je opatrně odstranit nožem.
  2. Vykostění prsou:
    • Položte kuře na záda: Umístěte kuře na pracovní desku hrudníkem nahoru.
    • Najděte hrudní kost: Hrudní kost vede středem hrudníku.
    • Začněte podél hrudní kosti: Ostrým nožem začněte řezat podél hrudní kosti směrem dolů.
    • Oddělujte maso od kosti: Držte nůž naplocho a jemně oddělujte maso od hrudní kosti, kopírujte její tvar. Pracujte pomalu a opatrně, abyste nepoškodili maso.
    • Oddělte prsní řízek: Pokračujte v řezání, dokud neodstraníte celé prsní řízky z jedné strany hrudní kosti.
    • Opakujte na druhé straně: Otočte kuře a opakujte stejný postup na druhé straně hrudní kosti.
  3. Vykostění stehen:
    • Oddělte stehna od těla: Položte kuře na bok. Najděte kloub spojující stehno s tělem. Ohněte stehno mírně od těla, abyste kloub lépe našli.
    • Řez kolem kloubu: Ostrým nožem udělejte řez kolem kloubu a oddělte stehno od těla.
    • Oddělte přebytečnou kůži: Pokud je mezi stehnem a tělem hodně kůže, můžete ji opatrně odříznout.
    • Vykostění stehna: Položte oddělené stehno na pracovní desku kůží dolů. Najděte velkou kost stehna.
    • Řez podél kosti: Začněte řezat podél velké kosti, oddělujte maso od kosti. Opět kopírujte tvar kosti.
    • Oddělte horní díl stehna (nadkolenku): Pokud chcete stehno vykostit kompletně, najděte kloub spojující nadkolenku s kolenem a oddělte ji.
    • Oddělte spodní díl stehna (paličku): Nyní můžete oddělit i menší kost paličky.
  4. Vykostění křídel:
    • Oddělte křídla od těla: Najděte kloub spojující křídlo s tělem a oddělte ho.
    • Oddělte jednotlivé části křídla: Křídla se skládají ze tří částí: raménko, střední část a špička. Můžete je oddělit v jejich kloubech.
    • Vykostění raménka a střední části: V obou těchto částech jsou menší kosti, které můžete opatrně vyříznout, pokud chcete mít kompletně vykostěné křídlo.
  5. Vykostění trupu:
    • Odstraňte páteř: Položte kuře na záda. Najděte páteř a žebra.
    • Řez podél páteře: Použijte ostrý nůž k odříznutí masa podél páteře.
    • Odřízněte žebra: Opět kopírujte tvar žeber a opatrně oddělujte maso.
    • Pokračujte po celém obvodu: Postupujte po celém obvodu trupu, dokud nebudete mít páteř a žebra kompletně oddělené od masa. Můžete použít i kuchyňské nůžky k přestřižení žeber, pokud je to snazší.
  6. Dokončení a kontrola:
    • Zkontrolujte maso: Projděte si všechny vykostěné části a zkontrolujte, zda na nich nezůstaly žádné kosti.
    • Očistěte kosti: Kosti, které jste odstranili, můžete použít na vývar.
    • Srovnání masa: Pokud chcete, můžete prsní řízky srovnat tak, aby měly podobnou tloušťku.

Tipy pro úspěšné vykostění:

  • Ostrý nůž je klíčový: Tupý nůž vás bude frustrovat a zvyšuje riziko poranění.
  • Pracujte trpělivě: Nespěchejte, zejména pokud jste začátečník.
  • Používejte správný úhel nože: Držte nůž naplocho a kopírujte tvar kostí.
  • Nebojte se odříznout přebytečnou kůži: Usnadní vám to práci.
  • Využijte kloubní spoje: Vykostění je nejjednodušší kolem kloubů.
  • Praxe dělá mistra: Čím více budete kuřata vykosťovat, tím zkušenější budete.

Co s vykostěným kuřetem?

Vykostěné kuře můžete využít mnoha způsoby:

  • Rolády: Naplňte maso a srolujte.
  • Řízky: Nakrájejte na plátky a obalte.
  • Marinované kousky: Nakrájejte na kostky a naložte.
  • Plnění: Vykostěné kuře můžete nadít a zapéct.

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz