Jablečný závin

Tento recept je na klasický jablečný závin z kupovaného listového těsta, který je rychlý a snadný na přípravu.

Suroviny:

  • Na náplň:
    • 1 kg jablek (ideálně kyselejších, např. Granny Smith, Idared nebo mix)
    • 50-80 g krupicového cukru (podle sladkosti jablek a vaší chuti)
    • 1 lžička skořice
    • 1-2 lžíce strouhanky (nebo mletých piškotů)
    • 2 lžíce strouhaných vlašských ořechů (nemusí být, ale dodají skvělou chuť)
    • 1 lžíce rumu (nemusí být, ale zpříjemní chuť)
    • Šťáva z půlky citronu (zabrání zhnědnutí jablek a dodá svěžest)
  • Na těsto a dokončení:
    • 500 g listového těsta (chlazené, pokud možno máslové)
    • 1 vejce na potření
    • Trocha krupicového cukru na posypání (nemusí být)
    • Máslo na vymazání plechu (pokud nepoužijete pečící papír)

Vybavení:

  • Nůž
  • Strouhák (na jablka)
  • Mísa
  • Utěrka nebo papírové utěrky
  • Váleček (pokud chcete těsto trochu rozválet)
  • Plech na pečení
  • Pečící papír (doporučeno)
  • Štětec na potírání

Postup:

  1. Příprava jablečné náplně:
    • Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky nebo nastrouhejte nahrubo (podle toho, jakou texturu máte rádi).
    • Nakrájená jablka dejte do mísy, pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.
    • Přidejte krupicový cukr, skořici, strouhanku (nebo piškoty), nasekané vlašské ořechy a rum (pokud používáte).
    • Vše důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně rozprostřely. Pokud se vám zdá náplň příliš vodnatá, můžete přidat ještě trochu strouhanky.
  2. Příprava listového těsta:
    • Listové těsto vyjměte z obalu. Pokud je vcelku, obvykle se dá rozdělit na 2-3 díly podle rozměru plechu.
    • Každý díl těsta opatrně rozbalte. Pokud je těsto z rolovacího balení, můžete ho ještě lehce rozválet na tenčí plát na lehce pomoučeném vále, asi na tloušťku 2-3 mm. Pokud je těsto ve tvaru obdélníků, můžete je spojit nebo použít tak, jak jsou.
  3. Naplnění a srolování závinu:
    • Na připravený plát těsta rovnoměrně rozprostřete jablečnou náplň. Nezapomeňte nechat volné okraje (asi 2-3 cm), aby náplň nevytékala ven.
    • Nejprve přehněte delší boky těsta přes náplň, aby ji zakryly.
    • Poté opatrně srolujte závin od kratšího kraje směrem ke druhému kratšímu kraji. Snažte se rolovat pevně, ale opatrně, abyste těsto neroztrhli. Konce závinu dobře uzavřete.
  4. Pečení:
    • Troubu předehřejte na 180 °C (horní a dolní ohřev).
    • Plech vyložte pečícím papírem nebo ho lehce vymažte máslem.
    • Připravené záviny opatrně přeneste na plech švem dolů.
    • V malé misce lehce prošlehejte vejce.
    • Celý povrch závinu pečlivě potřete rozšlehaným vejcem. To mu dodá krásnou zlatavou barvu a lesk.
    • Pokud chcete, můžete povrch závinu posypat trochou krupicového cukru pro křupavější kůrku.
    • Pečte v předehřáté troubě asi 25-35 minut, dokud nejsou záviny zlatohnědé a křupavé. Doba pečení se může lišit v závislosti na vaší troubě.
  5. Podávání:
    • Upečené záviny vyjměte z trouby a nechte je na plechu lehce vychladnout.
    • Ještě teplé jablečné záviny můžete posypat moučkovým cukrem.
    • Podávejte samotné, nebo s kopečkem šlehačky, vanilkové omáčky či zmrzliny.

Tipy pro dokonalý závin:

  • Kvalita jablek: Použijte dostatečně pevná a kyselejší jablka, aby se při pečení nerozvařila a náplň nebyla příliš sladká.
  • Strouhanka/piškoty: Pomáhají absorbovat přebytečnou šťávu z jablek a zabraňují protečení náplně.
  • Ořechy a rozinky: Pokud máte rádi, můžete do náplně přidat hrst rozinek namočených v rumu nebo vodě.
  • Nepřeplnit: Nepřeplňujte závin náplní, jinak by se mohl při pečení roztrhnout.
  • Uzavření: Důkladně uzavřete okraje závinu, aby náplň nevytékala.

Dobrou chuť!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz