Džem z hroznového vína

Tento recept je na klasický džem z hroznového vína, který je skvělý na snídani s pečivem, jako náplň do koláčů nebo jen tak na lžičku.

Ingredience:

  • 1 kg hroznového vína (nejlépe s pecičkami, které dodají více chuti a pektinu, ale lze použít i bezpeckové)
  • 500 – 700 g krystalového cukru (množství upravte podle sladkosti hroznů a vaší chuti)
  • 1-2 lžíce citronové šťávy (pomáhá s konzervací a vyvážením chuti)
  • Případně: ½ lžičky skořice, špetka hřebíčku (pro kořeněnější variantu)

Postup přípravy:

  1. Příprava hroznů:
    • Hrozny důkladně omyjte pod tekoucí vodou.
    • Odstopkujte hrozny. Pokud máte hrozny s pecičkami, můžete je buď nechat, nebo je před vařením lehce rozmáčknout a pecičky vybrat (není to nutné, ale pokud chcete opravdu hladký džem, můžete tak učinit). Pokud máte hrozny bez peciček, pokračujte rovnou k dalšímu kroku.
  2. Rozvaření hroznů:
    • Odmáčknuté hrozny vložte do hrnce s pevným dnem.
    • Přidejte asi 100 ml vody (pokud jsou hrozny šťavnaté, můžete i méně nebo vůbec).
    • Přiklopte a na mírném ohni přiveďte k varu.
    • Vařte asi 10-15 minut, dokud hrozny nezměknou a nepustí šťávu. Občas promíchejte.
  3. Propasírování nebo rozmixování:
    • Varianta 1 (klasičtější džem, může obsahovat kousky slupek): Hroznovou směs propasírujte přes jemné síto. Vymačkejte co nejvíce šťávy a dužiny. Surové slupky a případné pecičky, které zůstanou v sítu, vyhoďte.
    • Varianta 2 (hladší džem): Po rozvaření hroznů můžete směs rozmixovat tyčovým mixérem přímo v hrnci, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pokud chcete džem zcela hladký, můžete ho následně propasírovat.
  4. Vaření džemu:
    • Propasírovanou nebo rozmixovanou hroznovou hmotu vraťte do hrnce.
    • Přisypte odměřené množství cukru a dobře promíchejte.
    • Přidejte citronovou šťávu. Pokud chcete kořeněnou variantu, přidejte i skořici a hřebíček (zabalte je do gázy nebo čajového sáčku, abyste je mohli snadno vyjmout).
    • Na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu.
    • Vařte asi 20-40 minut (nebo déle, záleží na konzistenci, které chcete dosáhnout). Džem by měl postupně houstnout. Důležité je míchat, aby se nepřipálil.
  5. Test zhoustnutí:
    • Abyste zjistili, zda je džem dostatečně hustý, můžete provést test. Kapku džemu kápněte na vychlazený talířek. Pokud kapka drží tvar a neroztéká se, je džem hotový.
  6. Plnění do sklenic:
    • Mezitím si připravte čisté, vyvařené sklenice s víčky.
    • Horký džem nalijte do připravených sklenic, nechte asi 1 cm volného místa pod okrajem.
    • Okraje sklenic pečlivě očistěte od džemu.
    • Ihned pevně zašroubujte víčka.
    • Sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte tak vychladnout. Toto pomůže vytvořit podtlak a lépe konzervovat džem.
  7. Skladování:
    • Po vychladnutí uložte sklenice s džemem na chladné a tmavé místo.

Tipy a variace:

  • Pektin: Pokud používáte hrozny s pecičkami a chcete mít jistotu dobrého zhoustnutí, můžete přidat přírodní pektin (např. z jablečných slupek, které krátce povaříte ve vodě a poté vývar použijete).
  • Sladkost: Množství cukru je orientační. Ochutnejte hrozny a podle toho upravte množství cukru. Pokud chcete méně sladký džem, použijte méně cukru a zvažte přidání více citronové šťávy pro lepší konzervaci.
  • Konzistence: Doba vaření ovlivní výslednou konzistenci. Delším vařením džem zhoustne, ale může ztratit více vitamínů.
  • Další ovoce: K hroznovému džemu můžete přidat i jiné ovoce, například jablka nebo ostružiny, pro zajímavější chuťový profil.

Užijte si svůj domácí hroznový džem!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz