Domácí sušenky

Domácí máslové sušenky

Tyto sušenky jsou křehké, máslové a můžete si je snadno přizpůsobit přidáním oblíbených přísad. Jsou ideální ke kávě nebo čaji.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g změklého másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vaječný žloutek
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo dřeň z poloviny vanilkového lusku)
  • Špetka soli

Volitelné přísady:

  • Citronová kůra
  • Kakao (místo 1-2 lžic mouky)
  • Oříšky (nasekané)
  • Čokoládové kousky

Postup:

  1. Příprava těsta: V míse smíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem a špetkou soli. Šlehejte, dokud nevznikne světlý a nadýchaný krém.
  2. Přidání žloutku a vanilky: Přidejte vaječný žloutek a vanilkový extrakt. Opět krátce prošlehejte, aby se vše spojilo.
  3. Zapracování mouky: Postupně přidávejte prosátou hladkou mouku a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud chcete, můžete teď do těsta zapracovat i volitelné přísady.
  4. Tvarování sušenek: Těsto lehce prohněťte na pomoučeném vále. Můžete ho buď:
    • Válcovat a vykrajovat: Těsto rozválejte na tloušťku asi 0,5 cm a pomocí vykrajovátek tvarujte sušenky.
    • Stáčet a krájet: Těsto stočte do válečku o průměru asi 3-4 cm, zabalte do potravinářské fólie a dejte na asi 30 minut do lednice. Poté váleček krájejte na plátky silné asi 0,5 cm.
  5. Pečení: Plech vyložte pečicím papírem a naskládejte na něj připravené sušenky. Nechte mezi nimi malý odstup.
  6. Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10-12 minut, nebo dokud nebudou sušenky lehce zlatavé na okrajích. Doba pečení se může lišit v závislosti na tloušťce sušenek a vaší troubě.
  7. Chlazení: Hotové sušenky nechte nejprve chvíli na plechu, aby zpevnily, a poté je opatrně přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

Tipy pro dokonalé sušenky:

  • Nepřepracujte těsto: Příliš dlouhé hnětení těsta může vést k tužším sušenkám.
  • Chlazení těsta: Pokud se těsto lepí, nechte ho před tvarováním krátce odpočinout v lednici.
  • Rovnoměrná tloušťka: Snažte se sušenky vykrajovat nebo krájet v co nejrovnoměrnější tloušťce, aby se pekly rovnoměrně.
  • Sledování pečení: Sušenky se pečou rychle, proto je důležité je hlídat.

Dobrou chuť!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz