Ingredience:
- Na těsto:
- 500 g hladké mouky (může být i směs hladké a polohrubé, např. 350 g hladké + 150 g polohrubé)
- 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- cca 250-300 ml vlažného mléka (množství se může lišit podle savosti mouky)
- 50 g rozpuštěného (ne horkého) másla nebo rostlinného oleje
- Na potření a posypání (volitelné):
- 1 vajíčko rozšlehané s trochou mléka nebo vody (na potření před pečením)
- Hrubá sůl, kmín, mák (na posypání)
Postup přípravy:
- Příprava kvásku (pokud používáte čerstvé droždí):
- Do malé misky dejte čerstvé droždí, lžičku cukru a asi 50 ml vlažného mléka.
- Přidejte lžíci mouky z celkového množství.
- Dobře promíchejte a nechte na teplém místě asi 10-15 minut vzejít kvásek (měly by se objevit bublinky a směs by měla nabýt na objemu).
- Pokud používáte sušené droždí: Sušené droždí můžete rovnou smíchat s moukou, nebo ho také rozpustit v troše vlažného mléka s cukrem (ale není to nutné).
- Příprava těsta:
- Do velké mísy dejte mouku.
- Přidejte sůl a promíchejte.
- Uprostřed udělejte důlek.
- Do důlku nalijte vzešlý kvásek (nebo nasypte sušené droždí smíchané s moukou).
- Přilijte zbytek vlažného mléka a rozpuštěné máslo (nebo olej).
- Začněte těsto zpracovávat – buď ručně, nebo pomocí kuchyňského robotu s hnětacím hákem.
- Hněťte těsto asi 5-10 minut, dokud nebude hladké, pružné a nebude se lepit na mísu (pokud je příliš lepivé, přidejte po lžících mouku, pokud je příliš tuhé, přidejte trošku mléka).
- Kynutí těsta:
- Zpracované těsto vytvarujte do koule.
- Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií.
- Nechte na teplém místě kynout asi 1-1,5 hodiny, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Tvarování rohlíků:
- Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál.
- Těsto krátce prohněťte, abyste z něj odstranili vzduch.
- Těsto rozdělte na 8-12 stejných dílů (podle toho, jak velké rohlíky chcete). Každý díl vytvarujte do kuličky.
- Každou kuličku roztáhněte do malého kruhu nebo oválu. Můžete použít i váleček.
- Začněte od širšího okraje a roztahujte a rolovat těsto směrem ke špičce, abyste vytvořili klasický tvar rohlíku. Snažte se rolovat pevně.
- Konce rohlíků můžete lehce zatočit.
- Hotové rohlíky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, s malými mezerami mezi nimi.
- Druhé kynutí:
- Rohlíky na plechu volně přikryjte utěrkou.
- Nechte je na teplém místě kynout dalších asi 20-30 minut. Měly by viditelně nabýt.
- Pečení:
- Předehřejte troubu na 200-220 °C (horní a spodní ohřev).
- Pokud chcete, aby rohlíky měly lesklý povrch a lépe se na ně přichytilo sypání, lehce je potřete rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka nebo vody.
- Posypte rohlíky hrubou solí, kmínem nebo mákem podle chuti.
- Vložte plech s rohlíky do předehřáté trouby.
- Pečte asi 12-18 minut, dokud nebudou rohlíky zlatohnědé a propečené. Doba pečení závisí na velikosti rohlíků a vaší troubě.
- Chlazení:
- Upečené rohlíky přendejte na mřížku a nechte vychladnout. Čím déle chladnou, tím déle si uchovají čerstvost.
Tipy pro dokonalé rohlíky:
- Teplota surovin: Mléko by mělo být vlažné (ne horké, aby nezabilo droždí), máslo rozpuštěné, ale ne horké.
- Hnětení: Důkladné prohnětení je klíčové pro vývoj lepku, což zajistí nadýchané rohlíky.
- Kynutí: Zajistěte rohlíkům teplé prostředí bez průvanu.
- Pára v troubě (volitelné): Pro křupavější kůrku můžete na začátku pečení do trouby umístit malý kovový hrníček s horkou vodou. Opatrně se párou, abyste se nepopálili!
- Čerstvost: Domácí rohlíky jsou nejlepší čerstvé, ideálně v den upečení.
Dobrou chuť!