Recept na klasickou domácí majonézu s vejci:
Ingredience:
- 1 žloutek (čerstvý, ideálně pokojové teploty)
- 1 lžička hořčice (dijonská nebo klasická)
- 200 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový, neutrální chuť)
- 1 lžíce citronové šťávy nebo octa
- Sůl podle chuti
- Volitelně: špetka cukru, pepř
Postup:
- Základ: Do mísy dej žloutek, hořčici a špetku soli. Promíchej metličkou nebo mixérem.
- Přidávání oleje: Začni pomalu přilévat olej – nejprve po kapkách, později tenkým pramínkem – a neustále šlehej. Majonéza začne houstnout.
- Dochucení: Když je majonéza hustá a hladká, přidej citronovou šťávu nebo ocet. Můžeš doladit chutě solí, pepřem nebo cukrem.
- Uchování: Skladuj v uzavřené nádobě v lednici, ideálně spotřebuj do 3 dnů.
Tipy:
- Pokud se majonéza srazí, dej nový žloutek do čisté mísy a postupně do něj zašlehej sraženou směs.
- Pro česnekovou verzi přidej prolisovaný stroužek česneku.
- Můžeš experimentovat s olivovým olejem, ale pozor – má výraznější chuť.
Recept na domácí veganskou majonézu:
Ingredience:
- 100 ml rostlinného mléka (nejlépe sójové – má ideální strukturu)
- 200–250 ml rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový nebo olivový)
- 1 lžička hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa
- Sůl podle chuti
- Volitelně: špetka česneku, pepře, kurkumy pro barvu
Postup:
- Do vysoké nádoby dej rostlinné mléko, hořčici, citronovou šťávu a sůl.
- Začni mixovat ponorným mixérem a pomalu přilévej olej. Majonéza začne houstnout během pár sekund.
- Ochutnej a dolad’ chuť – můžeš přidat česnek, pepř nebo trochu cukru.
- Uchovej v lednici, ideálně spotřebuj do 5 dnů.
Tipy:
- Sójové mléko funguje nejlépe díky obsahu lecitinu, ale lze použít i neslazené mandlové nebo ovesné.
- Pokud chceš extra hustou konzistenci, přidej trochu aquafaby (tekutina z cizrny).