Domácí majonéza s/bez vajec

Recept na klasickou domácí majonézu s vejci:

Ingredience:

  • 1 žloutek (čerstvý, ideálně pokojové teploty)
  • 1 lžička hořčice (dijonská nebo klasická)
  • 200 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový, neutrální chuť)
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo octa
  • Sůl podle chuti
  • Volitelně: špetka cukru, pepř

Postup:

  1. Základ: Do mísy dej žloutek, hořčici a špetku soli. Promíchej metličkou nebo mixérem.
  2. Přidávání oleje: Začni pomalu přilévat olej – nejprve po kapkách, později tenkým pramínkem – a neustále šlehej. Majonéza začne houstnout.
  3. Dochucení: Když je majonéza hustá a hladká, přidej citronovou šťávu nebo ocet. Můžeš doladit chutě solí, pepřem nebo cukrem.
  4. Uchování: Skladuj v uzavřené nádobě v lednici, ideálně spotřebuj do 3 dnů.

Tipy:

  • Pokud se majonéza srazí, dej nový žloutek do čisté mísy a postupně do něj zašlehej sraženou směs.
  • Pro česnekovou verzi přidej prolisovaný stroužek česneku.
  • Můžeš experimentovat s olivovým olejem, ale pozor – má výraznější chuť.

Recept na domácí veganskou majonézu:

Ingredience:

  • 100 ml rostlinného mléka (nejlépe sójové – má ideální strukturu)
  • 200–250 ml rostlinného oleje (slunečnicový, řepkový nebo olivový)
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa
  • Sůl podle chuti
  • Volitelně: špetka česneku, pepře, kurkumy pro barvu

Postup:

  1. Do vysoké nádoby dej rostlinné mléko, hořčici, citronovou šťávu a sůl.
  2. Začni mixovat ponorným mixérem a pomalu přilévej olej. Majonéza začne houstnout během pár sekund.
  3. Ochutnej a dolad’ chuť – můžeš přidat česnek, pepř nebo trochu cukru.
  4. Uchovej v lednici, ideálně spotřebuj do 5 dnů.

Tipy:

  • Sójové mléko funguje nejlépe díky obsahu lecitinu, ale lze použít i neslazené mandlové nebo ovesné.
  • Pokud chceš extra hustou konzistenci, přidej trochu aquafaby (tekutina z cizrny).

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz