Brynzové halušky

Brynzové halušky jsou slovenské národní jídlo, které se skládá z malých, nepravidelných knedlíčků (halušek) vyrobených z mouky a vody, které se následně smíchají s brynzou (slovenský ovčí sýr) a často se podávají s osmaženou slaninou.

Zde je recept:

Ingredience:

  • Na halušky:
    • 500 g polohrubé mouky
    • 1 vejce (nepovinné, ale dodá haluškám lepší konzistenci)
    • Voda (podle potřeby, cca 200-250 ml)
    • Špetka soli
  • Na brynzovou směs:
    • 250-300 g brynzy (kvalitní, pokud možno pravá ovčí)
    • 2-3 lžíce mléka nebo vody z vaření halušek (k zředění, podle potřeby)
  • Na posypání:
    • 100-150 g uzené slaniny (nakrájené na kostičky)
    • 1 cibule (najemno nakrájená, na osmažení slaniny, nepovinné)
    • Trocha tuku na osmažení slaniny (pokud není dostatečně tučná)

Postup:

  1. Příprava halušek:
    • Do mísy dejte polohrubou mouku, přidejte špetku soli a vejce (pokud používáte).
    • Postupně přilévejte studenou vodu a míchejte, dokud nevznikne polotuhé těsto. Těsto by nemělo být ani příliš husté, ani příliš řídké. Mělo by být spíše o něco hustší než na lívance. Je důležité těsto nepřemíchat, jinak budou halušky tvrdé.
    • Přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody ve velkém hrnci.
  2. Vaření halušek:
    • Když voda vře, vezměte speciální haluškář nebo struhadlo na halušky. Pokud nemáte, můžete těsto protlačit přes větší oka cedníku nebo ho přímo sázet lžičkou do vroucí vody.
    • Protlačujte těsto přímo do vroucí vody. Halušky by měly být malé a nepravidelné. Vařte je na několikrát, aby se neslepily.
    • Halušky jsou uvařené, když vyplavou na hladinu (obvykle to trvá 2-3 minuty od vyplavání). Vyjměte je děrovanou naběračkou a nechte okapat. Někteří lidé si schovávají trochu vody z vaření halušek na zředění brynzy.
  3. Příprava brynzové směsi:
    • V míse si připravte bryndzu. Pokud je příliš tuhá, můžete ji zředit pár lžícemi vlažného mléka nebo právě uvařenou vodou z halušek. Tím dosáhnete jemnější konzistence, která se lépe propojí s haluškami. Míchejte, dokud není bryndza krémová.
  4. Smíchání a dokončení:
    • Do mísy s brynzou přidejte horké, okapané halušky.
    • Přidejte trochu tuku (nejlépe z osmažené slaniny, viz níže) a promíchejte, aby se halušky obalily brynzou.
  5. Příprava slaniny:
    • Nakrájejte slaninu na malé kostičky.
    • Na pánvi osmahněte slaninu do křupava. Pokud je slanina méně tučná, můžete přidat trochu tuku. Pokud používáte cibuli, můžete ji na slaninový tuk přidat a osmažit dozlatova.
  6. Podávání:
    • Hotové brynzové halušky naložte na talíře.
    • Posypte je hojně osmaženou slaninou (a případně cibulkou).
    • Podávejte ihned, horké.

Tipy:

  • Kvalita brynzy: Použití kvalitní, pravé ovčí brynzy je klíčové pro autentickou chuť.
  • Konzistence těsta: Správná konzistence těsta je důležitá. Příliš řídké těsto se rozvaří, příliš husté těsto bude tvrdé.
  • Nevařte najednou: Halušky vařte po částech, aby se neslepily.
  • Teplota: Brynzové halušky chutnají nejlépe čerstvé a horké.

Dobrou chuť!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz