Brynzové halušky jsou slovenské národní jídlo, které se skládá z malých, nepravidelných knedlíčků (halušek) vyrobených z mouky a vody, které se následně smíchají s brynzou (slovenský ovčí sýr) a často se podávají s osmaženou slaninou.
Zde je recept:
Ingredience:
- Na halušky:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce (nepovinné, ale dodá haluškám lepší konzistenci)
- Voda (podle potřeby, cca 200-250 ml)
- Špetka soli
- Na brynzovou směs:
- 250-300 g brynzy (kvalitní, pokud možno pravá ovčí)
- 2-3 lžíce mléka nebo vody z vaření halušek (k zředění, podle potřeby)
- Na posypání:
- 100-150 g uzené slaniny (nakrájené na kostičky)
- 1 cibule (najemno nakrájená, na osmažení slaniny, nepovinné)
- Trocha tuku na osmažení slaniny (pokud není dostatečně tučná)
Postup:
- Příprava halušek:
- Do mísy dejte polohrubou mouku, přidejte špetku soli a vejce (pokud používáte).
- Postupně přilévejte studenou vodu a míchejte, dokud nevznikne polotuhé těsto. Těsto by nemělo být ani příliš husté, ani příliš řídké. Mělo by být spíše o něco hustší než na lívance. Je důležité těsto nepřemíchat, jinak budou halušky tvrdé.
- Přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody ve velkém hrnci.
- Vaření halušek:
- Když voda vře, vezměte speciální haluškář nebo struhadlo na halušky. Pokud nemáte, můžete těsto protlačit přes větší oka cedníku nebo ho přímo sázet lžičkou do vroucí vody.
- Protlačujte těsto přímo do vroucí vody. Halušky by měly být malé a nepravidelné. Vařte je na několikrát, aby se neslepily.
- Halušky jsou uvařené, když vyplavou na hladinu (obvykle to trvá 2-3 minuty od vyplavání). Vyjměte je děrovanou naběračkou a nechte okapat. Někteří lidé si schovávají trochu vody z vaření halušek na zředění brynzy.
- Příprava brynzové směsi:
- V míse si připravte bryndzu. Pokud je příliš tuhá, můžete ji zředit pár lžícemi vlažného mléka nebo právě uvařenou vodou z halušek. Tím dosáhnete jemnější konzistence, která se lépe propojí s haluškami. Míchejte, dokud není bryndza krémová.
- Smíchání a dokončení:
- Do mísy s brynzou přidejte horké, okapané halušky.
- Přidejte trochu tuku (nejlépe z osmažené slaniny, viz níže) a promíchejte, aby se halušky obalily brynzou.
- Příprava slaniny:
- Nakrájejte slaninu na malé kostičky.
- Na pánvi osmahněte slaninu do křupava. Pokud je slanina méně tučná, můžete přidat trochu tuku. Pokud používáte cibuli, můžete ji na slaninový tuk přidat a osmažit dozlatova.
- Podávání:
- Hotové brynzové halušky naložte na talíře.
- Posypte je hojně osmaženou slaninou (a případně cibulkou).
- Podávejte ihned, horké.
Tipy:
- Kvalita brynzy: Použití kvalitní, pravé ovčí brynzy je klíčové pro autentickou chuť.
- Konzistence těsta: Správná konzistence těsta je důležitá. Příliš řídké těsto se rozvaří, příliš husté těsto bude tvrdé.
- Nevařte najednou: Halušky vařte po částech, aby se neslepily.
- Teplota: Brynzové halušky chutnají nejlépe čerstvé a horké.
Dobrou chuť!