Bramborový knedlík s párkem

Co budeme potřebovat (na cca 4-6 knedlíků, podle velikosti):

  • Na knedlíky:
    • 500 g brambor (uvařených ve slupce a vychladlých)
    • cca 150-200 g hrubé mouky (množství se může lehce lišit podle vlhkosti brambor)
    • 1 vejce
    • 1 lžička soli
    • Volitelně: malá hrst krupičky (pokud chcete pevnější knedlík)
    • Volitelně: 1-2 lžíce dětské krupičky na obalení rukou při tvarování
  • Na podávání:
    • 4-6 ks párků (podle počtu knedlíků, které chcete s párkem připravit)
    • Cibule na osmažení (volitelně)
    • Máslo nebo sádlo na smažení (volitelně)
    • Hořčice, kečup nebo jiná oblíbená omáčka na podávání

Postup přípravy:

  1. Příprava brambor:
    • Brambory uvařte ve slupce doměkka. Nejlepší jsou varné typy A nebo B.
    • Po uvaření je nechte mírně vychladnout, aby se s nimi dalo manipulovat, ale ne úplně vychladnout. Teplé brambory lépe pojí mouku a těsto se s nimi lépe zpracovává.
    • Ještě teplé brambory oloupejte.
  2. Příprava těsta:
    • Oloupáné brambory prolisujte přes bramborové lýko nebo nastrouhejte najemno na struhadle. Snažte se brambory co nejvíce rozmělnit.
    • Přidejte k bramborám vejce a sůl.
    • Začněte postupně přidávat hrubou mouku. Přidávejte ji tak dlouho, dokud nevznikne pevné, ale stále vláčné těsto. Těsto by se nemělo lepit na ruce, ale nemělo by být ani příliš tuhé. Pokud máte pocit, že je těsto moc mokré, přidejte ještě trochu mouky nebo krupičky.
    • Tipy pro jemnější knedlík: Pokud chcete jemnější knedlík, můžete část mouky nahradit dětskou krupičkou nebo krupicí.
    • Tvarování knedlíků s párkem:
      • Vezměte si porci těsta (velikost podle toho, jak velký knedlík chcete mít).
      • Na pracovní ploše lehce posypané moukou nebo dětskou krupičkou těsto lehce roztlačte do placky.
      • Do středu placky položte párek.
      • Opatrně těsto kolem párku zabalte a vytvarujte úhledný knedlík. Párky by měly být zcela zakryté těstem.
      • Pokud se vám těsto lepí na ruce při tvarování, ruce si lehce namočte do studené vody nebo posypte dětskou krupičkou.
  3. Vaření knedlíků:
    • Přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody ve velkém hrnci. Voda by měla být opravdu hodně horká, téměř vroucí, když do ní budete knedlíky vkládat.
    • Opatrně vkládejte připravené knedlíky s párkem do vroucí vody. Snažte se, aby mezi knedlíky byl dostatek prostoru, aby se neslepily.
    • Vařte na mírném ohni, aby voda jen lehce probublávala.
    • Doba vaření je přibližně 15-20 minut, v závislosti na velikosti knedlíků a tloušťce těsta. Knedlíky jsou uvařené, když vyplavou na hladinu a těsto je pevné.
  4. Dokončení a podávání:
    • Uvařené knedlíky vyjměte z vody děrovanou naběračkou.
    • Volitelná úprava: Pokud chcete, můžete knedlíky před podáváním krátce orestovat na pánvi s trochou másla nebo sádla, případně na cibulce. Tím získají křupavější povrch.
    • Podávejte ihned, nejlépe s hořčicí, kečupem, nebo s vaší oblíbenou omáčkou (např. rajskou, houbovou).

Tipy a triky:

  • Kvalita brambor: Použijte brambory, které nejsou moc vodnaté.
  • Nemixovat příliš: Brambory nemixujte do úplně hladké kaše, lehké kousky nevadí a pomáhají těstu držet.
  • Není třeba mouka na posyp: Když jsou brambory správně zpracované a mouky je adekvátní množství, těsto by se nemělo moc lepit.
  • Experimentujte s moukou: Pokud se vám knedlík při prvním pokusu rozvaří, příště přidejte trochu více mouky nebo krupičky.

Dobrou chuť!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz