Domácí rohlíky

Ingredience:

  • Na těsto:
    • 500 g hladké mouky (může být i směs hladké a polohrubé, např. 350 g hladké + 150 g polohrubé)
    • 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
    • 1 lžička cukru
    • 1 lžička soli
    • cca 250-300 ml vlažného mléka (množství se může lišit podle savosti mouky)
    • 50 g rozpuštěného (ne horkého) másla nebo rostlinného oleje
  • Na potření a posypání (volitelné):
    • 1 vajíčko rozšlehané s trochou mléka nebo vody (na potření před pečením)
    • Hrubá sůl, kmín, mák (na posypání)

Postup přípravy:

  1. Příprava kvásku (pokud používáte čerstvé droždí):
    • Do malé misky dejte čerstvé droždí, lžičku cukru a asi 50 ml vlažného mléka.
    • Přidejte lžíci mouky z celkového množství.
    • Dobře promíchejte a nechte na teplém místě asi 10-15 minut vzejít kvásek (měly by se objevit bublinky a směs by měla nabýt na objemu).
    • Pokud používáte sušené droždí: Sušené droždí můžete rovnou smíchat s moukou, nebo ho také rozpustit v troše vlažného mléka s cukrem (ale není to nutné).
  2. Příprava těsta:
    • Do velké mísy dejte mouku.
    • Přidejte sůl a promíchejte.
    • Uprostřed udělejte důlek.
    • Do důlku nalijte vzešlý kvásek (nebo nasypte sušené droždí smíchané s moukou).
    • Přilijte zbytek vlažného mléka a rozpuštěné máslo (nebo olej).
    • Začněte těsto zpracovávat – buď ručně, nebo pomocí kuchyňského robotu s hnětacím hákem.
    • Hněťte těsto asi 5-10 minut, dokud nebude hladké, pružné a nebude se lepit na mísu (pokud je příliš lepivé, přidejte po lžících mouku, pokud je příliš tuhé, přidejte trošku mléka).
  3. Kynutí těsta:
    • Zpracované těsto vytvarujte do koule.
    • Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií.
    • Nechte na teplém místě kynout asi 1-1,5 hodiny, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Tvarování rohlíků:
    • Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál.
    • Těsto krátce prohněťte, abyste z něj odstranili vzduch.
    • Těsto rozdělte na 8-12 stejných dílů (podle toho, jak velké rohlíky chcete). Každý díl vytvarujte do kuličky.
    • Každou kuličku roztáhněte do malého kruhu nebo oválu. Můžete použít i váleček.
    • Začněte od širšího okraje a roztahujte a rolovat těsto směrem ke špičce, abyste vytvořili klasický tvar rohlíku. Snažte se rolovat pevně.
    • Konce rohlíků můžete lehce zatočit.
    • Hotové rohlíky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, s malými mezerami mezi nimi.
  5. Druhé kynutí:
    • Rohlíky na plechu volně přikryjte utěrkou.
    • Nechte je na teplém místě kynout dalších asi 20-30 minut. Měly by viditelně nabýt.
  6. Pečení:
    • Předehřejte troubu na 200-220 °C (horní a spodní ohřev).
    • Pokud chcete, aby rohlíky měly lesklý povrch a lépe se na ně přichytilo sypání, lehce je potřete rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka nebo vody.
    • Posypte rohlíky hrubou solí, kmínem nebo mákem podle chuti.
    • Vložte plech s rohlíky do předehřáté trouby.
    • Pečte asi 12-18 minut, dokud nebudou rohlíky zlatohnědé a propečené. Doba pečení závisí na velikosti rohlíků a vaší troubě.
  7. Chlazení:
    • Upečené rohlíky přendejte na mřížku a nechte vychladnout. Čím déle chladnou, tím déle si uchovají čerstvost.

Tipy pro dokonalé rohlíky:

  • Teplota surovin: Mléko by mělo být vlažné (ne horké, aby nezabilo droždí), máslo rozpuštěné, ale ne horké.
  • Hnětení: Důkladné prohnětení je klíčové pro vývoj lepku, což zajistí nadýchané rohlíky.
  • Kynutí: Zajistěte rohlíkům teplé prostředí bez průvanu.
  • Pára v troubě (volitelné): Pro křupavější kůrku můžete na začátku pečení do trouby umístit malý kovový hrníček s horkou vodou. Opatrně se párou, abyste se nepopálili!
  • Čerstvost: Domácí rohlíky jsou nejlepší čerstvé, ideálně v den upečení.

Dobrou chuť!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz