Zavařujeme okurky

Zavařované okurky (sladkokyselý nálev)

Tento recept je na klasické, křupavé zavařované okurky, které se hodí jako příloha k různým jídlům nebo jen tak na chuť.

Počet porcí: cca 3-4 litrové zavařovací sklenice Doba přípravy: 30 minut + chlazení Doba vaření: cca 15-20 minut (po naplnění sklenic)

Ingredience:

Na okurky:

  • 1,5 – 2 kg čerstvých, pevných okurek nakládaček
  • Hřebíček (celý)
  • Nové koření (celé)
  • Bobkový list
  • Celý pepř
  • Koprové stonky s květy (pokud máte, dodají chuť)
  • Česnek (pár stroužků na sklenici)
  • Kousek křenu (slupka nebo menší kousek na sklenici – pro křupavost)
  • Dilligentní kousek cibule (malá kolečka nebo půlkolečka, volitelné, pro chuť)

Na nálev:

  • 1 litr vody
  • 0,5 litru octa (klasický 8%)
  • Cukr krystal (dle chuti, začněte s cca 150-200 g a případně přidejte)
  • Sůl (cca 2-3 lžíce)

Postup:

  1. Příprava okurek:
    • Okurky pečlivě omyjte pod tekoucí vodou. Kartáčkem můžete odstranit případné nečistoty.
    • Okurky nakrájejte na plátky, kolečka nebo ponechte menší okurky vcelku. Záleží na tom, jak je chcete mít. Pro nakládačky je běžné je krájet na silnější kolečka (cca 0,5 cm) nebo na čtvrtky.
    • Pokud chcete mít okurky opravdu křupavé, můžete je před krájením namočit na několik hodin do studené vody (klidně i přes noc), případně přidat do této vody pár kostek ledu.
  2. Příprava koření a sklenic:
    • Zavařovací sklenice (litrové nebo podle velikosti vašich okurek) a víčka důkladně umyjte a sterilizujte. Sterilizovat můžete v troubě při 120 °C asi 15 minut nebo je spařit horkou vodou. Víčka stačí povařit 5 minut.
    • Do každé připravené sklenice na dno dejte kousek kopru, pár kuliček nového koření, pepře, bobkový list, 2-3 kuličky hřebíčku, jeden dva stroužky česneku (lehce rozmáčknuté), kousek křenu a případně kolečko cibule.
  3. Plnění sklenic:
    • Naplňte sklenice nakrájenými okurkami co nejpevněji, ale tak, aby se nepoškodily. Mezi vrstvy okurek můžete přidat i nějaké koření, pokud chcete.
  4. Příprava nálevu:
    • V hrnci smíchejte vodu, ocet, sůl a cukr.
    • Nálev přiveďte k varu a míchejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí.
    • Ochutnejte nálev a případně ho doslaďte nebo dosolte podle své chuti. Měl by být výrazně sladkokyselý.
  5. Zalévání a zavařování:
    • Horkým nálevem zalijte okurky ve sklenicích tak, aby byly úplně ponořené. Nechte asi 1-2 cm od horního okraje volného místa.
    • Sklenice pečlivě uzavřete sterilizovanými víčky.
    • Připravte si velký hrnec, na dno vložte utěrku nebo starou chňapku (aby sklenice při vaření nebouchaly).
    • Sklenice postavte do hrnce, dolijte teplou vodou tak, aby sahala do 2/3 výšky sklenic.
    • Vodu v hrnci přiveďte k varu a zavařujte (sterilizujte) asi 15-20 minut od doby, kdy voda začne vřít.
  6. Chlazení a skladování:
    • Po uplynutí doby zavařování sklenice opatrně vyjměte z horké lázně a nechte je vychladnout na utěrce dnem vzhůru. Tímto způsobem se zajistí dobré utěsnění víčka.
    • Po vychladnutí sklenice obraťte zpět a skladujte na chladném, tmavém místě (např. sklepě).

Tipy pro úspěch:

  • Kvalita okurek: Používejte čerstvé, pevné okurky nakládačky. Staré nebo poškozené okurky nebudou tak dobré.
  • Čerstvé koření: Pokud máte možnost, použijte čerstvý kopr s květy a křen. Dodají autentičtější chuť.
  • Křupavost: Křen a studená voda pomáhají zachovat křupavost okurek. Někteří lidé přidávají i trochu hořčičného semínka.
  • Ochutnání nálevu: Nebojte se nálev ochutnat a upravit podle svých preferencí.

Dobrou chuť!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz