Tento recept je klasický a věrný tradiční chuti. Ideální pro chladné večery nebo jako chuťovka k pivu.
Ingredience:
- Na utopence:
- 10-12 kusů menších kvalitních špekáčků (délka cca 10-12 cm)
- 2-3 velké cibule
- 1-2 lžičky celého černého pepře
- 1-2 lžičky celého nového koření
- 3-5 kuliček jalovce (nemusí být, ale dodá skvělou chuť)
- 2-3 bobkové listy
- 1-2 feferonky (podle chuti, můžete použít i sušené)
- 1-2 lžíce hořčičného semínka
- Sůl (podle chuti, spíše méně, špekáčky už jsou slané)
- Na lák:
- 1 litr vody
- 250 ml octa (nejlépe kvasný, 4-8%)
- 100-150 g cukru krystal (podle chuti, kdo má rád sladší, přidá)
- 2 lžíce soli
Postup:
- Příprava špekáčků: Špekáčky oloupejte. Každý špekáček podélně nařízněte na 3-4 plátky, ale neprořízněte je úplně dnem – měly by zůstat spojené jako kniha. Rozvinete je a naplníte.
- Plnění špekáčků: Mezi plátky špekáčku vložte tenké plátky cibule, kousek feferonky, pár zrnek pepře, nového koření a případně jalovec. Každý špekáček pak pevně svažte provázkem, aby náplň držela na místě.
- Vaření špekáčků: Ve větším hrnci přiveďte k varu dostatek vody. Opatrně vložte srolované a naplněné špekáčky. Přidejte bobkové listy a hořčičné semínko. Krátce (asi 3-5 minut) je vařte, jen aby se trochu „zatáhly“ a držely tvar. Nechcete, aby se rozvařily.
- Příprava láku: Zatímco se špekáčky vaří, připravte si lák. V jiném hrnci smíchejte vodu, ocet, cukr a sůl. Přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Ochutnejte a případně dochuťte podle své preference (sladkost/kyselost).
- Naložení utopenců: Uvařené špekáčky vyjměte z vody a nechte je trochu vychladnout. Odstraňte provázky.
- Vrstvení do sklenic: Do čistých, vypařených sklenic vrstvěte nakládané utopence. Mezi ně přidávejte plátky zbylé cibule, další feferonky, pepř, nové koření, jalovec a hořčičné semínko. Dbejte na to, aby byly sklenice plné, ale utopenci se neměli mačkat.
- Zalití lákem: Horkým připraveným lákem zalijte utopence tak, aby byly zcela ponořené. Pokud láku zbude, můžete ho dolít trochou studené vody a octa v poměru 1:1.
- Zrání: Sklenice uzavřete a nechte utopence uležet. Ideální je nechat je alespoň 2-3 dny v chladu (lednice nebo sklep) odležet, aby se chutě propojily. Nejlepší jsou po týdnu.
Tipy pro dokonalé utopence:
- Kvalita špekáčků: Použijte opravdu kvalitní špekáčky s vyšším obsahem masa, ne ty s velkým množstvím vody a škrobu.
- Cibule: Cibule by měla být nakrájena na tenké plátky, aby se dobře proležela a dodala láku chuť.
- Feferonky: Nebojte se feferonek, dodají utopencům ten správný říz. Pokud máte rádi hodně ostré, můžete přidat i pálivější varianty.
- Odležení: Trpělivost se vyplatí. Čím déle se utopenci odleží, tím budou chutnější.
- Skladování: Správně zavařené utopence můžete skladovat několik týdnů až měsíců v chladu.
Dobrou chuť!