Větrník je klasický český dezert, který si získal srdce mnoha lidí svou nadýchanou chutí odpalovaného těsta, jemným krémem a karamelovou polevou. Není to sice úplně jednoduchý recept, ale výsledek rozhodně stojí za tu námahu!
Recept na Větrníky (cca 10-12 ks):
Na odpalované těsto:
- 250 ml vody
- 100 g másla
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 150 g hladké mouky
- 4-5 vajec (podle velikosti, těsto by mělo být hladké a lesklé)
Na krém (náplň):
- 500 ml mléka
- 200 g krupicového cukru
- 2 žloutky
- 60 g vanilkového pudinkového prášku (nebo pudinkového prášku s příchutí vanilky)
- 100 g másla (změklého)
Na karamelovou polevu:
- 150 g krupicového cukru
- 50 ml vody
- 1-2 lžíce rumu (nepovinné, pro chuť a barvu)
Postup výroby:
1. Příprava odpalovaného těsta:
- Do hrnce dejte vodu, máslo, cukr a sůl. Zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a směs nezačne vařit.
- Odstavte z plotny a najednou vsypte všechnu mouku. Důkladně promíchejte vařečkou, dokud nevznikne hladké těsto, které se odlepí od stěn hrnce. Tento proces se nazývá „odpalování“.
- Vraťte hrnec na mírný oheň a těsto ještě krátce promíchávejte (cca 1-2 minuty), aby se odpařila přebytečná vlhkost.
- Těsto přendejte do mísy a nechte ho asi 5 minut mírně vychladnout.
- Postupně, jedno po druhém, zašlehejte vejce. Každé vejce důkladně zapracujte, než přidáte další. Těsto by mělo být hladké, lesklé a při zvednutí vařečkou by mělo tvořit „vršky“ (mělo by být vláčné, ale ne příliš tekuté).
- Těsto přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou nebo jen do sáčku s ustřiženým rohem. Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte kolečka těsta (cca 6-7 cm v průměru). Mezi větrníky nechte dostatek místa, protože se při pečení nafouknou.
- Větrníky pečte v předehřáté troubě na 200-220 °C asi 10 minut, poté snižte teplotu na 170-180 °C a dopékejte dalších 20-25 minut, dokud nebudou zlatavé a pevné. Během pečení troubu neotevírejte, aby větrníky nespadly.
- Upečené větrníky nechte na mřížce zcela vychladnout.
2. Příprava krému:
- V menším hrnci smíchejte mléko s polovinou krupicového cukru a pudinkovým práškem. Dobře rozmíchejte, aby se nevytvořily hrudky.
- V misce smíchejte zbylý cukr se žloutky.
- Směs mléka a pudinku přiveďte k varu, za stálého míchání.
- Zahustěte ji směsí žloutků s cukrem (žloutkovou směs můžete předem krátce prošlehat s trochou horkého mléka, aby se zabránilo sražení). Míchejte, dokud krém nezhoustne.
- Krém přendejte do čisté mísy, povrch zakryjte potravinovou fólií (aby se nevytvořil škraloup) a nechte zcela vychladnout.
- Po vychladnutí krém vyšlehejte s změklým máslem do hladkého a nadýchaného krému.
3. Příprava karamelové polevy:
- V hrnci rozpusťte cukr s vodou. Zahřívejte na středním ohni bez míchání, dokud směs nezačne zlátnout.
- Jakmile směs dosáhne krásné jantárové barvy, opatrně (pozor, horké!) vmíchejte rum (pokud používáte).
- Připravený karamel nechte lehce vychladnout, aby zhoustl, ale zůstal tekutý na potření.
4. Dokončení větrníků:
- Vychladlé odpalované těsto rozkrojte vodorovně na dvě poloviny.
- Spodní díly naplňte připraveným krémem pomocí cukrářského sáčku nebo lžičky.
- Vrchní díly namočte do lehce vychladlé karamelové polevy a položte je na naplněné spodní díly.
- Před podáváním můžete větrníky ještě lehce pocukrovat.
Tipy pro úspěch:
- Přesnost u odpalovaného těsta: Důležitá je správná konzistence těsta po odpalování i po zašlehání vajec.
- Pečení: Neotevírejte troubu během pečení, aby větrníky nepopraskaly nebo nespadly.
- Krém: Krém musí být dobře vychlazený, aby se dal dobře vyšlehat s máslem.
- Karamel: Pracujte s karamelem opatrně, je velmi horký.
Užijte si domácí větrníky!