Tento recept je na klasický jablečný závin z kupovaného listového těsta, který je rychlý a snadný na přípravu.
Suroviny:
- Na náplň:
- 1 kg jablek (ideálně kyselejších, např. Granny Smith, Idared nebo mix)
- 50-80 g krupicového cukru (podle sladkosti jablek a vaší chuti)
- 1 lžička skořice
- 1-2 lžíce strouhanky (nebo mletých piškotů)
- 2 lžíce strouhaných vlašských ořechů (nemusí být, ale dodají skvělou chuť)
- 1 lžíce rumu (nemusí být, ale zpříjemní chuť)
- Šťáva z půlky citronu (zabrání zhnědnutí jablek a dodá svěžest)
- Na těsto a dokončení:
- 500 g listového těsta (chlazené, pokud možno máslové)
- 1 vejce na potření
- Trocha krupicového cukru na posypání (nemusí být)
- Máslo na vymazání plechu (pokud nepoužijete pečící papír)
Vybavení:
- Nůž
- Strouhák (na jablka)
- Mísa
- Utěrka nebo papírové utěrky
- Váleček (pokud chcete těsto trochu rozválet)
- Plech na pečení
- Pečící papír (doporučeno)
- Štětec na potírání
Postup:
- Příprava jablečné náplně:
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky nebo nastrouhejte nahrubo (podle toho, jakou texturu máte rádi).
- Nakrájená jablka dejte do mísy, pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.
- Přidejte krupicový cukr, skořici, strouhanku (nebo piškoty), nasekané vlašské ořechy a rum (pokud používáte).
- Vše důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně rozprostřely. Pokud se vám zdá náplň příliš vodnatá, můžete přidat ještě trochu strouhanky.
- Příprava listového těsta:
- Listové těsto vyjměte z obalu. Pokud je vcelku, obvykle se dá rozdělit na 2-3 díly podle rozměru plechu.
- Každý díl těsta opatrně rozbalte. Pokud je těsto z rolovacího balení, můžete ho ještě lehce rozválet na tenčí plát na lehce pomoučeném vále, asi na tloušťku 2-3 mm. Pokud je těsto ve tvaru obdélníků, můžete je spojit nebo použít tak, jak jsou.
- Naplnění a srolování závinu:
- Na připravený plát těsta rovnoměrně rozprostřete jablečnou náplň. Nezapomeňte nechat volné okraje (asi 2-3 cm), aby náplň nevytékala ven.
- Nejprve přehněte delší boky těsta přes náplň, aby ji zakryly.
- Poté opatrně srolujte závin od kratšího kraje směrem ke druhému kratšímu kraji. Snažte se rolovat pevně, ale opatrně, abyste těsto neroztrhli. Konce závinu dobře uzavřete.
- Pečení:
- Troubu předehřejte na 180 °C (horní a dolní ohřev).
- Plech vyložte pečícím papírem nebo ho lehce vymažte máslem.
- Připravené záviny opatrně přeneste na plech švem dolů.
- V malé misce lehce prošlehejte vejce.
- Celý povrch závinu pečlivě potřete rozšlehaným vejcem. To mu dodá krásnou zlatavou barvu a lesk.
- Pokud chcete, můžete povrch závinu posypat trochou krupicového cukru pro křupavější kůrku.
- Pečte v předehřáté troubě asi 25-35 minut, dokud nejsou záviny zlatohnědé a křupavé. Doba pečení se může lišit v závislosti na vaší troubě.
- Podávání:
- Upečené záviny vyjměte z trouby a nechte je na plechu lehce vychladnout.
- Ještě teplé jablečné záviny můžete posypat moučkovým cukrem.
- Podávejte samotné, nebo s kopečkem šlehačky, vanilkové omáčky či zmrzliny.
Tipy pro dokonalý závin:
- Kvalita jablek: Použijte dostatečně pevná a kyselejší jablka, aby se při pečení nerozvařila a náplň nebyla příliš sladká.
- Strouhanka/piškoty: Pomáhají absorbovat přebytečnou šťávu z jablek a zabraňují protečení náplně.
- Ořechy a rozinky: Pokud máte rádi, můžete do náplně přidat hrst rozinek namočených v rumu nebo vodě.
- Nepřeplnit: Nepřeplňujte závin náplní, jinak by se mohl při pečení roztrhnout.
- Uzavření: Důkladně uzavřete okraje závinu, aby náplň nevytékala.
Dobrou chuť!