Domácí máslové sušenky
Tyto sušenky jsou křehké, máslové a můžete si je snadno přizpůsobit přidáním oblíbených přísad. Jsou ideální ke kávě nebo čaji.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 100 g změklého másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 vaječný žloutek
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo dřeň z poloviny vanilkového lusku)
- Špetka soli
Volitelné přísady:
- Citronová kůra
- Kakao (místo 1-2 lžic mouky)
- Oříšky (nasekané)
- Čokoládové kousky
Postup:
- Příprava těsta: V míse smíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem a špetkou soli. Šlehejte, dokud nevznikne světlý a nadýchaný krém.
- Přidání žloutku a vanilky: Přidejte vaječný žloutek a vanilkový extrakt. Opět krátce prošlehejte, aby se vše spojilo.
- Zapracování mouky: Postupně přidávejte prosátou hladkou mouku a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud chcete, můžete teď do těsta zapracovat i volitelné přísady.
- Tvarování sušenek: Těsto lehce prohněťte na pomoučeném vále. Můžete ho buď:
- Válcovat a vykrajovat: Těsto rozválejte na tloušťku asi 0,5 cm a pomocí vykrajovátek tvarujte sušenky.
- Stáčet a krájet: Těsto stočte do válečku o průměru asi 3-4 cm, zabalte do potravinářské fólie a dejte na asi 30 minut do lednice. Poté váleček krájejte na plátky silné asi 0,5 cm.
- Pečení: Plech vyložte pečicím papírem a naskládejte na něj připravené sušenky. Nechte mezi nimi malý odstup.
- Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10-12 minut, nebo dokud nebudou sušenky lehce zlatavé na okrajích. Doba pečení se může lišit v závislosti na tloušťce sušenek a vaší troubě.
- Chlazení: Hotové sušenky nechte nejprve chvíli na plechu, aby zpevnily, a poté je opatrně přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Tipy pro dokonalé sušenky:
- Nepřepracujte těsto: Příliš dlouhé hnětení těsta může vést k tužším sušenkám.
- Chlazení těsta: Pokud se těsto lepí, nechte ho před tvarováním krátce odpočinout v lednici.
- Rovnoměrná tloušťka: Snažte se sušenky vykrajovat nebo krájet v co nejrovnoměrnější tloušťce, aby se pekly rovnoměrně.
- Sledování pečení: Sušenky se pečou rychle, proto je důležité je hlídat.
Dobrou chuť!