Mramorová bábovka

Tento recept na mramorovou bábovku je klasika, která potěší každého. Jemné těsto s kontrastními pruhy čokolády a světlého těsta je nejen vizuálně atraktivní, ale i lahodné.

Doba přípravy: cca 20 minut Doba pečení: cca 45-55 minut Celkový čas: cca 1 hodina 5 minut + chladnutí

Ingredience:

  • Na těsto:
    • 250 g hladké mouky
    • 150 g krystalového cukru
    • 100 g změklého másla
    • 3 vejce
    • 120 ml mléka
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 1/2 balíčku prášku do pečiva
    • Špetka soli
  • Na čokoládovou část:
    • 2 lžíce kakaa
    • 1 lžíce horkého mléka (na rozmíchání kakaa)
  • Na vymazání formy:
    • Máslo
    • Hrubá mouka nebo strouhanka

Postup:

  1. Příprava formy: Důkladně vymažte formu na bábovku máslem a vysypte ji hrubou moukou nebo strouhankou. Přebytečnou mouku/strouhanku vyklepněte.
  2. Příprava těsta: Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo s krystalovým a vanilkovým cukrem do světlé a nadýchané pěny. Postupně zašlehávejte vejce, jedno po druhém.
  3. Přidání suchých a tekutých ingrediencí: V jiné míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Postupně střídavě přidávejte suchou směs a mléko do máslové směsi. Začněte a končete suchou směsí. Míchejte jen do spojení ingrediencí, aby těsto nebylo tuhé.
  4. Rozdělení těsta a přidání kakaa: Těsto rozdělte na dvě přibližně stejné části. Do jedné části přidejte kakao rozmíchané s jednou lžící horkého mléka. Dobře promíchejte, dokud nezískáte hladké čokoládové těsto.
  5. Vkládání těsta do formy: Do připravené formy na bábovku střídavě vkládejte lžíce světlého a čokoládového těsta. Nevyrovnávejte ho příliš.
  6. Vytvoření mramorového efektu: Pomocí vidličky nebo špejle jemně promíchejte obě těsta, aby se vytvořily mramorové vzory. Nepřežeňte to, aby se těsta příliš nespojila.
  7. Pečení: Předehřejte troubu na 170 °C. Vložte formu s těstem do předehřáté trouby a pečte přibližně 45-55 minut. Zda je bábovka upečená, zkontrolujte špejlí – měla by po vytažení z bábovky zůstat čistá.
  8. Chladnutí a vyklápění: Po upečení nechte bábovku asi 10-15 minut chladnout ve formě. Poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  9. Servírování: Vychladlou bábovku můžete poprášit moučkovým cukrem, polít čokoládovou polevou nebo ji podávat jen tak.

Dobrou chuť!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz