Kapr na černo je tradiční české vánoční jídlo, které je charakteristické svou tmavou, nasládlou omáčkou s aromatickým kořením.
Ingredience:
- 1,5 – 2 kg kapra (očištěný, zbavený šupin a naporcovaný na podkovy)
- 250 g sušených švestek (bez pecek)
- 150 g perníku (nejlépe na strouhání nebo jemně nastrouhaný)
- 2 střední cibule
- 50 g másla
- 100 ml červeného vína (sladšího nebo polosladkého)
- 500 ml rybího vývaru nebo vody
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžíce octa (jablečného nebo vinného)
- 2 lžíce cukru (krystal nebo třtinového)
- Sůl
- Pepř (čerstvě mletý)
- Nového koření (celé) – 3-4 kuličky
- Bobkový list – 2 ks
- Skořice (kousek celé)
- Citrónová kůra (proužek z neloupaného citrónu)
- Volitelně: šlehačka na zjemnění, petrželka na ozdobu
Postup:
- Příprava kapra: Porce kapra osolte a opepřete z obou stran. Nechte chvíli odležet.
- Základ omáčky: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo a cibuli na něm pomalu do zlatohněda orestujte. Pozor, aby se cibule nepřipálila.
- Přidání perníku a švestek: K orestované cibuli přidejte nastrouhaný perník a za stálého míchání krátce restujte, aby se lehce rozpustil a propojl s cibulí. Přidejte celé švestky, nové koření, bobkový list, skořici a citrónovou kůru.
- Tekutiny a dochucení: Zalijte červeným vínem a nechte ho chvíli odpařit. Poté přidejte rybí vývar (nebo vodu), worcestrovou omáčku a ocet. Opatrně přidejte cukr. Vše promíchejte.
- Vaření kapra: Do připravené omáčky opatrně vložte porce kapra. Omáčka by měla rybu téměř zakrývat. Pokud je tekutiny málo, přidejte trochu vývaru nebo vody.
- Dušení: Hrnec přikryjte pokličkou a na mírném ohni kapra pomalu duste asi 25-35 minut, dokud není měkký. Během dušení rybu párkrát opatrně otočte.
- Dokončení omáčky: Po udušení kapra rybu opatrně vyjměte z hrnce a udržujte ji v teple. Omáčku propasírujte přes jemné sítko, abyste odstranili koření a větší kousky švestek. Zahuštěnou omáčku můžete ještě podle potřeby zredukovat (nechat ji zhoustnout na mírném ohni bez pokličky) nebo zjemnit trochou smetany. Ochutnejte a případně ještě dosolte, opepřete nebo přidejte trochu octa či cukru podle vaší chuti.
- Servírování: Porce kapra servírujte přelité prohřátou omáčkou. Tradičně se podává s bramborovým knedlíkem, ale skvěle chutná i s vařenými brambory. Můžete ozdobit čerstvou petrželkou.
Tipy pro dokonalý kapr na černo:
- Kvalita perníku: Použijte perník s vyšším obsahem medu a koření, dodá omáčce lepší chuť.
- Švestky: Pokud máte rádi výraznější chuť švestek, můžete jich přidat i více.
- Odstín omáčky: Barvu omáčky ovlivňuje délka restování cibule a množství perníku. Pro tmavší odstín cibuli restujte déle, ale opatrně, aby nebyla hořká.
- Odležení: Někteří kuchaři nechávají omáčku uležet do druhého dne, kdy se chutě ještě více propojí.
Dobrou chuť!