Klasické Palačinky
Tento recept je na jemné, nadýchané palačinky, které jsou ideální na snídani nebo jako sladká svačinka.
Ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 1 a 3/4 hrnku mléka
- 2 velká vejce
- 1/4 hrnku rozpuštěného másla (nebo rostlinného oleje)
- Volitelné: Vanilkový extrakt (asi 1 lžička)
Vybavení:
- Velká mísa
- Metlička
- Pánev (ideálně nepřilnavá) nebo lívanečník
- Obracečka
Postup:
- Smíchejte suché ingredience: Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Dobře promíchejte metličkou, aby se všechny sypké ingredience rovnoměrně spojily a nebyly tam hrudky.
- Smíchejte mokré ingredience: V jiné míse rozšlehejte vejce. Přidejte mléko, rozpuštěné (ale ne horké) máslo nebo olej a případně vanilkový extrakt. Vše dobře promíchejte.
- Spojte obě směsi: Udělejte uprostřed suchých ingrediencí důlek a nalijte do něj mokré ingredience.
- Krátce promíchejte: Metličkou nebo vidličkou jemně promíchejte, dokud se ingredience nespojí. Důležité: Nepřemíchejte těsto! Pár hrudek je v pořádku. Přemíchané těsto by vedlo k tuhým palačinkám.
- Rozpalte pánev: Rozpalte pánev nebo lívanečník na středním ohni. Pokud nepoužíváte nepřilnavou pánev, lehce ji potřete máslem nebo olejem. Správná teplota je klíčová – pánev by měla být dostatečně horká, aby se palačinka začala péct, ale ne tak horká, aby se okamžitě spálila. Můžete to otestovat tak, že na pánev kápnete malou kapku vody – měla by se zasyčet a odpařit.
- Nalijte těsto: Naběračkou nalijte na rozehřátou pánev těsto. Velikost palačinek si můžete zvolit sami. Obvykle se nalévá kolem 1/4 hrnku těsta na jednu palačinku.
- Pečte první stranu: Pečte, dokud se na povrchu palačinky nezačnou objevovat bublinky a okraje se nezačnou zpevňovat. To trvá asi 2-3 minuty.
- Obracejte a pečte druhou stranu: Opatrně palačinku otočte obracečkou a pečte další 1-2 minuty, dokud není zlatohnědá a propečená.
- Opakujte: Postupujte stejně s dalším těstem. Pokud je potřeba, můžete pánev mezi pečením lehce potřít tukem.
- Podávejte: Palačinky podávejte ihned horké.
Tipy na podávání:
- Javorový sirup (klasika!)
- Med
- Čerstvé ovoce (jahody, borůvky, maliny)
- Šlehačka
- Čokoládová poleva
- Jogurt nebo zakysaná smetana
- Oříškové máslo
Dobrou chuť!