Domácí pizza

Tradiční Domácí Pizza

Tento recept je na klasickou margheritu, ale základní těsto můžeš použít i pro jiné oblíbené druhy.

Co budeš potřebovat:

Na těsto (cca 2 střední pizzy):

  • 500 g hladké mouky (typ 00 je ideální, ale i obyčejná hladká poslouží)
  • 300 ml vlažné vody
  • 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
  • 10 g soli
  • 1 lžíce olivového oleje

Na omáčku:

  • 1 plechovka kvalitních loupaných rajčat (cca 400 g)
  • 1 stroužek česneku (jemně nasekaný nebo prolisovaný)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Špetka soli
  • Špetka cukru (na vyvážení kyselosti, není nutné)
  • Sušené oregano nebo čerstvá bazalka

Na oblohu (klasická Margherita):

  • 200-250 g mozzarelly (ideálně vcelku, ne ta strouhaná, která se hůře taví)
  • Čerstvé lístky bazalky
  • Případně pár kapek olivového oleje na pokapání hotové pizzy

Jak na to:

1. Příprava těsta:

  • Pokud používáš sušené droždí: Smíchej mouku a sůl ve velké míse. V malé misce smíchej vlažnou vodu, droždí a olivový olej. Nech chvíli odstát, aby se droždí aktivovalo (začne pěnit).
  • Pokud používáš čerstvé droždí: V malé misce rozdrob droždí, přidej trochu vlažné vody a lžičku cukru. Nech asi 10 minut na teplém místě, dokud nevzejde kvásek. Pak přidej do směsi mouky a zbylé vody.
  • Zadělání těsta: Vlij aktivované droždí (nebo kvásek) k mouce. Přidej zbytek vody a olivový olej. Míchej, dokud se těsto nezačne spojovat.
  • Hnětení: Vyklop těsto na lehce pomoučněný vál a hněť asi 10-15 minut, dokud nebude hladké, pružné a nebude se lepit. Pokud se lepí, přidej trošku mouky, ale opatrně.
  • Kynutí: Vytvaruj těsto do bochánku, vlož ho do lehce naolejované mísy, zakryj čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nech na teplém místě kynout asi 1-2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2. Příprava rajčatové omáčky:

  • V malé pánvi rozehřej lžíci olivového oleje. Přidej nasekaný česnek a krátce ho orestuj, dokud nezačne vonět (pozor, aby nezhnědl).
  • Přidej loupaná rajčata (můžeš je předtím v ruce rozmačkat nebo je lehce rozmačkej přímo v pánvi). Přidej sůl a případně špetku cukru.
  • Přidej sušené oregano nebo na konci vaření nasekanou čerstvou bazalku.
  • Vař na mírném ohni asi 10-15 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne. Nech vychladnout.

3. Tvarování a obkládání pizzy:

  • Předehřej troubu na co nejvyšší možnou teplotu (ideálně 230-250°C, pokud máš pizza kámen nebo plech, dej ho nahřát do trouby už na začátku předehřívání).
  • Vykynuté těsto rozděl na dvě části. Každou část vyklop na lehce pomoučněný vál.
  • Těsto opatrně roztahuj rukama od středu ke krajům, abys vytvořil okraje. Snaž se těsto nenatahovatsilou, ale spíše ho roztahovat a překládat. Můžeš si pomoct i válečkem, ale rukama dosáhneš lepšího výsledku s bublinkatými okraji. Vytvoř kruhový tvar o průměru asi 25-30 cm.
  • Přenes těsto na plech vyložený pečicím papírem nebo na rozpálený pizza kámen (opatrně!).
  • Těsto rovnoměrně potřete vychladlou rajčatovou omáčkou, ne však úplně ke krajům.
  • Na omáčku rozprostřete na plátky nakrájenou nebo natrhanou mozzarellu.

4. Pečení:

  • Vlož pizzu do předehřáté trouby.
  • Peč asi 8-12 minut (doba pečení závisí na teplotě trouby a tloušťce těsta), dokud okraje nezezlátnou a nenabobtnají a mozzarella se krásně nerozpustí a nezbarví.

5. Servírování:

  • Upečenou pizzu vyndej z trouby.
  • Před podáváním ji ozdob čerstvými lístky bazalky a případně pokapej trochou olivového oleje.
  • Nakrájej a hned podávej!

Tipy pro ještě lepší pizzu:

  • Mouka: Použití mouky typu 00 dělá těsto lehčí a lépe se s ním pracuje.
  • Kynutí: Dlouhé kynutí v lednici (klidně přes noc) dodá těstu ještě lepší chuť a texturu.
  • Rajčata: Investice do kvalitních loupaných rajčat se opravdu vyplatí.
  • Mozzarella: Použití mozzarelly vcelku (např. buffalo mozzarella) dodá pizze krémovější chuť. Nezapomeň ji předem dobře okapat, aby těsto příliš nenavlhlo.
  • Pečení: Pokud máš možnost, pizza kámen nebo ocel na pečení pizzy ti umožní dosáhnout křupavějšího spodku.

Dobrou chuť!

Další zajímavé příspěvky z blogu kuchtíme.cz