Tradiční Domácí Pizza
Tento recept je na klasickou margheritu, ale základní těsto můžeš použít i pro jiné oblíbené druhy.
Co budeš potřebovat:
Na těsto (cca 2 střední pizzy):
- 500 g hladké mouky (typ 00 je ideální, ale i obyčejná hladká poslouží)
- 300 ml vlažné vody
- 7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého)
- 10 g soli
- 1 lžíce olivového oleje
Na omáčku:
- 1 plechovka kvalitních loupaných rajčat (cca 400 g)
- 1 stroužek česneku (jemně nasekaný nebo prolisovaný)
- 1 lžíce olivového oleje
- Špetka soli
- Špetka cukru (na vyvážení kyselosti, není nutné)
- Sušené oregano nebo čerstvá bazalka
Na oblohu (klasická Margherita):
- 200-250 g mozzarelly (ideálně vcelku, ne ta strouhaná, která se hůře taví)
- Čerstvé lístky bazalky
- Případně pár kapek olivového oleje na pokapání hotové pizzy
Jak na to:
1. Příprava těsta:
- Pokud používáš sušené droždí: Smíchej mouku a sůl ve velké míse. V malé misce smíchej vlažnou vodu, droždí a olivový olej. Nech chvíli odstát, aby se droždí aktivovalo (začne pěnit).
- Pokud používáš čerstvé droždí: V malé misce rozdrob droždí, přidej trochu vlažné vody a lžičku cukru. Nech asi 10 minut na teplém místě, dokud nevzejde kvásek. Pak přidej do směsi mouky a zbylé vody.
- Zadělání těsta: Vlij aktivované droždí (nebo kvásek) k mouce. Přidej zbytek vody a olivový olej. Míchej, dokud se těsto nezačne spojovat.
- Hnětení: Vyklop těsto na lehce pomoučněný vál a hněť asi 10-15 minut, dokud nebude hladké, pružné a nebude se lepit. Pokud se lepí, přidej trošku mouky, ale opatrně.
- Kynutí: Vytvaruj těsto do bochánku, vlož ho do lehce naolejované mísy, zakryj čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nech na teplém místě kynout asi 1-2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
2. Příprava rajčatové omáčky:
- V malé pánvi rozehřej lžíci olivového oleje. Přidej nasekaný česnek a krátce ho orestuj, dokud nezačne vonět (pozor, aby nezhnědl).
- Přidej loupaná rajčata (můžeš je předtím v ruce rozmačkat nebo je lehce rozmačkej přímo v pánvi). Přidej sůl a případně špetku cukru.
- Přidej sušené oregano nebo na konci vaření nasekanou čerstvou bazalku.
- Vař na mírném ohni asi 10-15 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne. Nech vychladnout.
3. Tvarování a obkládání pizzy:
- Předehřej troubu na co nejvyšší možnou teplotu (ideálně 230-250°C, pokud máš pizza kámen nebo plech, dej ho nahřát do trouby už na začátku předehřívání).
- Vykynuté těsto rozděl na dvě části. Každou část vyklop na lehce pomoučněný vál.
- Těsto opatrně roztahuj rukama od středu ke krajům, abys vytvořil okraje. Snaž se těsto nenatahovatsilou, ale spíše ho roztahovat a překládat. Můžeš si pomoct i válečkem, ale rukama dosáhneš lepšího výsledku s bublinkatými okraji. Vytvoř kruhový tvar o průměru asi 25-30 cm.
- Přenes těsto na plech vyložený pečicím papírem nebo na rozpálený pizza kámen (opatrně!).
- Těsto rovnoměrně potřete vychladlou rajčatovou omáčkou, ne však úplně ke krajům.
- Na omáčku rozprostřete na plátky nakrájenou nebo natrhanou mozzarellu.
4. Pečení:
- Vlož pizzu do předehřáté trouby.
- Peč asi 8-12 minut (doba pečení závisí na teplotě trouby a tloušťce těsta), dokud okraje nezezlátnou a nenabobtnají a mozzarella se krásně nerozpustí a nezbarví.
5. Servírování:
- Upečenou pizzu vyndej z trouby.
- Před podáváním ji ozdob čerstvými lístky bazalky a případně pokapej trochou olivového oleje.
- Nakrájej a hned podávej!
Tipy pro ještě lepší pizzu:
- Mouka: Použití mouky typu 00 dělá těsto lehčí a lépe se s ním pracuje.
- Kynutí: Dlouhé kynutí v lednici (klidně přes noc) dodá těstu ještě lepší chuť a texturu.
- Rajčata: Investice do kvalitních loupaných rajčat se opravdu vyplatí.
- Mozzarella: Použití mozzarelly vcelku (např. buffalo mozzarella) dodá pizze krémovější chuť. Nezapomeň ji předem dobře okapat, aby těsto příliš nenavlhlo.
- Pečení: Pokud máš možnost, pizza kámen nebo ocel na pečení pizzy ti umožní dosáhnout křupavějšího spodku.
Dobrou chuť!