Dršťková polévka

Dršťková polévka

Tato polévka je vydatná, sytá a plná chuti. Je to oblíbené jídlo v české kuchyni.

Počet porcí: 6-8 Doba přípravy: cca 30 minut Doba vaření: cca 1,5 – 2 hodiny

Ingredience:

  • 500 g hovězích drštěk (syrových nebo předvařených)
  • 2 cibule střední velikosti
  • 3-4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky (nebo podle chuti)
  • 1-1,5 litru hovězího vývaru (nebo vody)
  • 2-3 střední brambory
  • 1 menší mrkev (nemusí být)
  • 1 petržel (nemusí být)
  • Sůl
  • Drcený kmín
  • Majoránka
  • Hladká mouka na zahuštění (cca 2-3 lžíce)
  • Studená voda na jíšku

Postup:

  1. Příprava drštěk:
    • Syrové dršťky: Důkladně dršťky omyjte pod tekoucí vodou. Pokud nejsou předem očištěné, zbavte je veškerých nečistot a tuhých částí. Nakrájejte je na menší kousky (cca 1×1 cm). Dejte je do hrnce, zalijte vodou, přidejte trochu soli a vařte zhruba 1-1,5 hodiny, dokud nezměknou. Vodu slijte.
    • Předvařené dršťky: Tyto dršťky už jsou částečně uvařené a stačí je jen omýt a případně nakrájet na menší kousky.
  2. Základ polévky (orestování):
    • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte nebo nasekejte najemno.
    • V hrnci, ve kterém budete vařit polévku, rozehřejte sádlo nebo olej. Přidejte nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji orestujte dozlatova.
    • K orestované cibuli přidejte mletou sladkou papriku a mletou pálivou papriku. Krátce je promíchejte (paprika se nesmí spálit, zhořkla by).
    • Přidejte nasekaný česnek a drcený kmín. Krátce restujte, dokud se nerozvoní.
  3. Vaření polévky:
    • Do hrnce s cibulovým základem přidejte připravené (uvařené nebo předvařené a nakrájené) dršťky.
    • Zalijte hovězím vývarem nebo vodou tak, aby byly dršťky ponořené. Přiveďte k varu.
    • Vařte na mírném ohni asi 30 minut, aby se chutě propojily a dršťky změkly.
  4. Přidání zeleniny:
    • Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
    • Mrkev a petržel (pokud používáte) oloupejte a nakrájejte na malé kostičky nebo nastrouhejte nahrubo.
    • Přidejte nakrájenou zeleninu do polévky. Osolte a vařte, dokud zelenina nezměkne (cca 15-20 minut).
  5. Zahuštění polévky:
    • V malé misce rozmíchejte hladkou mouku s trochou studené vody dohladka, aby nevznikly hrudky.
    • Za stálého míchání vlijte rozmíchanou mouku do vroucí polévky. Vařte asi 5-10 minut, dokud polévka nezhoustne.
  6. Dochucení:
    • Na závěr polévku dochuťte majoránkou (neměla by se dlouze vařit, ztrácí aroma).
    • Podle potřeby přidejte sůl, případně více pálivé papriky.

Servírování:

Dršťkovou polévku podávejte horkou. Klasicky se k ní podává čerstvé pečivo (chléb, rohlík) a často i nakrájená čerstvá petrželka nebo jarní cibulka na posypání. Někdo ji má rád s trochou octa nebo worcestrové omáčky pro zvýraznění chuti.

Tipy:

  • Pokud máte rádi ostřejší polévku, nebojte se přidat více pálivé papriky nebo feferonku.
  • Kvalita vývaru ovlivní celkovou chuť polévky. Použití domácího hovězího vývaru je ideální.
  • Někteří lidé přidávají do polévky také kousek bobkového listu nebo nové koření během vaření.

Dobrou chuť!