Dršťková polévka
Tato polévka je vydatná, sytá a plná chuti. Je to oblíbené jídlo v české kuchyni.
Počet porcí: 6-8 Doba přípravy: cca 30 minut Doba vaření: cca 1,5 – 2 hodiny
Ingredience:
- 500 g hovězích drštěk (syrových nebo předvařených)
- 2 cibule střední velikosti
- 3-4 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky mleté pálivé papriky (nebo podle chuti)
- 1-1,5 litru hovězího vývaru (nebo vody)
- 2-3 střední brambory
- 1 menší mrkev (nemusí být)
- 1 petržel (nemusí být)
- Sůl
- Drcený kmín
- Majoránka
- Hladká mouka na zahuštění (cca 2-3 lžíce)
- Studená voda na jíšku
Postup:
- Příprava drštěk:
- Syrové dršťky: Důkladně dršťky omyjte pod tekoucí vodou. Pokud nejsou předem očištěné, zbavte je veškerých nečistot a tuhých částí. Nakrájejte je na menší kousky (cca 1×1 cm). Dejte je do hrnce, zalijte vodou, přidejte trochu soli a vařte zhruba 1-1,5 hodiny, dokud nezměknou. Vodu slijte.
- Předvařené dršťky: Tyto dršťky už jsou částečně uvařené a stačí je jen omýt a případně nakrájet na menší kousky.
- Základ polévky (orestování):
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte nebo nasekejte najemno.
- V hrnci, ve kterém budete vařit polévku, rozehřejte sádlo nebo olej. Přidejte nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji orestujte dozlatova.
- K orestované cibuli přidejte mletou sladkou papriku a mletou pálivou papriku. Krátce je promíchejte (paprika se nesmí spálit, zhořkla by).
- Přidejte nasekaný česnek a drcený kmín. Krátce restujte, dokud se nerozvoní.
- Vaření polévky:
- Do hrnce s cibulovým základem přidejte připravené (uvařené nebo předvařené a nakrájené) dršťky.
- Zalijte hovězím vývarem nebo vodou tak, aby byly dršťky ponořené. Přiveďte k varu.
- Vařte na mírném ohni asi 30 minut, aby se chutě propojily a dršťky změkly.
- Přidání zeleniny:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- Mrkev a petržel (pokud používáte) oloupejte a nakrájejte na malé kostičky nebo nastrouhejte nahrubo.
- Přidejte nakrájenou zeleninu do polévky. Osolte a vařte, dokud zelenina nezměkne (cca 15-20 minut).
- Zahuštění polévky:
- V malé misce rozmíchejte hladkou mouku s trochou studené vody dohladka, aby nevznikly hrudky.
- Za stálého míchání vlijte rozmíchanou mouku do vroucí polévky. Vařte asi 5-10 minut, dokud polévka nezhoustne.
- Dochucení:
- Na závěr polévku dochuťte majoránkou (neměla by se dlouze vařit, ztrácí aroma).
- Podle potřeby přidejte sůl, případně více pálivé papriky.
Servírování:
Dršťkovou polévku podávejte horkou. Klasicky se k ní podává čerstvé pečivo (chléb, rohlík) a často i nakrájená čerstvá petrželka nebo jarní cibulka na posypání. Někdo ji má rád s trochou octa nebo worcestrové omáčky pro zvýraznění chuti.
Tipy:
- Pokud máte rádi ostřejší polévku, nebojte se přidat více pálivé papriky nebo feferonku.
- Kvalita vývaru ovlivní celkovou chuť polévky. Použití domácího hovězího vývaru je ideální.
- Někteří lidé přidávají do polévky také kousek bobkového listu nebo nové koření během vaření.
Dobrou chuť!