Toto je klasický recept, který se může mírně lišit v detailech podle rodinné tradice.
Ingredience:
Na vepřové maso:
- cca 800 g vepřového bůčku nebo plece (ideálně s pěkným prorostením)
- sůl
- kmín (celý nebo drcený)
- mletý černý pepř
- 1 velká cibule
- 2-3 stroužky česneku
- voda nebo vývar
Na kysané zelí:
- cca 1 kg kysaného zelí (dobře propláchnutého, pokud je příliš kyselé)
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička cukru (dle potřeby na vyvážení kyselosti)
- cca 200 ml vody nebo vývaru
Na bramborové knedlíky (nebo houskové, dle preferencí):
- Bramborové:
- cca 1 kg brambor (varný typ A nebo B)
- cca 200-250 g hrubé mouky (nebo polohrubé, dle savosti brambor)
- 1 vejce
- sůl
- muškátový oříšek (špetka, volitelné)
- trocha studené vody, pokud je třeba
- Houskové (pokud preferujete):
- 250-300 g starších rohlíků nebo veky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- cca 50 g hrubé mouky (nebo polohrubé)
- 1-2 lžíce nasekané petrželové natě (volitelné)
- sůl
Postup:
1. Příprava vepřového masa:
- Maso omyjte a osušte. Z boku masa, pokud používáte, můžete naříznout kůži do mřížky (neříznout až do masa).
- Maso ze všech stran osolte, opepřete a posypte kmínem.
- Větší kusy masa můžete zprudka orestovat na rozpáleném sádle nebo oleji ze všech stran, aby se zatáhlo a získalo barvu. Tento krok není nutný, ale pomáhá zachovat šťavnatost.
- Cibuli nakrájejte na větší kousky, česnek na plátky.
- Maso vložte do pekáče, přidejte cibuli a česnek. Podlijte asi do 1/3 výšky pekáče vodou nebo vývarem.
- Pekáč přikryjte poklicí nebo alobalem a vložte do předehřáté trouby na 150-160 °C.
- Pečte pomalu asi 2-2,5 hodiny, dokud není maso měkké. Během pečení maso občas polévejte vypečenou šťávou a podle potřeby dolévejte vodu/vývar.
- Posledních 30-45 minut pečení můžete poklici nebo alobal sundat a zvýšit teplotu na 180-200 °C, aby maso získalo křupavou kůrčičku (pokud jste použili maso s kůží).
2. Příprava kysaného zelí:
- Pokud je zelí příliš kyselé, propláchněte ho studenou vodou a nechte dobře okapat. Pokud je jemné, můžete ho neproplachovat.
- Cibuli nakrájejte nadrobno.
- V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej, přidejte cibuli a osmahněte ji dozlatova.
- Přidejte kmín a krátce restujte.
- Přidejte zelí, cukr (pokud používáte) a podlijte vodou nebo vývarem.
- Vařte pod pokličkou na mírném ohni asi 45-60 minut, dokud zelí nezměkne. Občas promíchejte a případně dolijte tekutinu, pokud se vyvaří. Většina tekutiny by se měla vyvařit, aby zelí nebylo příliš vodnaté.
3. Příprava knedlíků (vyberte si jeden typ):
- Bramborové knedlíky:
- Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a ještě horké prolisujte nebo najemno nastrouhejte. Nechte vychladnout.
- Do vychladlých brambor přidejte sůl, vejce, muškátový oříšek (pokud používáte) a postupně přidávejte hrubou mouku, až vznikne pevné těsto, které se nelepí na ruce. Množství mouky závisí na savosti brambor.
- Z těsta vytvarujte podlouhlé knedlíky.
- Vhoďte knedlíky do velkého množství osolené vroucí vody. Vařte asi 15-20 minut od okamžiku, kdy vyplavou na povrch. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou.
- Houskové knedlíky:
- Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a dejte do mísy.
- Mléko ohřejte (nesmí být horké, jen vlažné), vmíchejte do něj vejce a sůl.
- Směs nalijte na rohlíky, promíchejte a nechte asi 15-20 minut nabobtnat.
- Přidejte mouku (a petrželku) a promíchejte, dokud nevznikne soudržné těsto. Podle potřeby můžete přidat trochu mouky.
- Z těsta vytvarujte válečky (knedlíky).
- Vhoďte válečky do velkého množství osolené vroucí vody. Vařte asi 15-20 minut, dokud nevyplavou na povrch. Mezitím je v hrnci opatrně obracejte, aby se neuvařily jen z jedné strany. Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou.
4. Servírování:
- Vypečené maso vyjměte z pekáče. Pokud chcete, můžete ho nakrájet na plátky.
- Na talíř dejte porci kysaného zelí.
- Přidejte nakrájený knedlík.
- Na zeleninu a knedlík položte plátek pečeného vepřového masa.
- Vypečenou šťávu z masa můžete v případě potřeby zredukovat (povařit krátce v pánvi) a použít jako omáčku.
- Podávejte ihned, ideálně s vychlazeným pivem.
Dobrou chuť!