Rajská omáčka

Klasická rajčatová omáčka

Tento recept je jednoduchý a zvládne ho i začátečník. Základem jsou kvalitní rajčata.

Ingredience:

  • 1 kg zralých rajčat (ideálně odrůda jako Roma nebo liči, ale poslouží i klasická zahradní)
  • 1 velká cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného oregana (nebo hrst čerstvého)
  • 1 lžička sušené bazalky (nebo hrst čerstvé)
  • 1/2 lžičky cukru (volitelné, pokud jsou rajčata kyselejší)
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Volitelné přísady:

  • 1-2 lžíce rajčatového protlaku (pro intenzivnější chuť a barvu)
  • Špetka chilli vloček (pro jemnou pikantnost)
  • Malá mrkev nebo kousek řapíkatého celeru (pro lepší chuť a sladkost, které se na konci odstraní)
  • Smetana nebo mascarpone na zjemnění (na konci vaření)
  • Čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Příprava rajčat:
    • Rajčata můžete použít buď čerstvá nebo konzervovaná loupaná rajčata v plechovce (celá nebo krájená).
    • Pokud používáte čerstvá rajčata: Na spodní straně každého rajčete udělejte malý křížový zářez. Vložte je na chvíli do vroucí vody (asi 30-60 sekund), dokud se slupka nezačne odlupovat. Poté je ihned zchlaďte v ledové vodě. Oloupejte slupky, odstraňte tvrdé středy a nakrájejte je nahrubo.
    • Pokud používáte konzervovaná rajčata: Jednoduše je vyklopte do hrnce. Pokud jsou celá, můžete je v hrnci rozmačkat vidličkou nebo vařečkou.
  2. Základ omáčky:
    • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a prolisujte nebo nasekejte nadrobno.
    • Ve větším hrnci nebo hlubší pánvi rozehřejte olivový olej na středním ohni.
    • Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji pomalu dozlatova (asi 5-7 minut). Pokud používáte mrkev nebo celer, přidejte je společně s cibulí a restujte.
    • Přidejte nasekaný česnek a restujte další minutu, dokud se nerozvoní (pozor, aby se nespálil).
  3. Vaření omáčky:
    • Přidejte nakrájená čerstvá rajčata (nebo konzervovaná). Pokud používáte rajčatový protlak, přidejte ho teď.
    • Přidejte oregano, bazalku, cukr (pokud používáte) a případně chilli vločky.
    • Osolte a opepřete.
    • Promíchejte, přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum, přikryjte pokličkou a pomalu vařte.
    • Doba vaření: Vařte minimálně 30-45 minut, ale ideálně 1-2 hodiny. Čím déle omáčka vaří, tím se chutě více propojí a omáčka zhoustne. Během vaření občas promíchejte. Pokud by omáčka příliš houstla, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
  4. Dochucení a dokončení:
    • Po uvaření omáčku dochuťte solí a pepřem.
    • Textura: Pokud máte rádi hladkou omáčku, můžete ji rozmixovat tyčovým mixérem nebo v klasickém mixéru (pozor, horké tekutiny se mixují opatrně). Můžete ji také propasírovat přes sítko, pokud chcete odstranit slupky a semínka. Pokud máte rádi kousky, nechte ji tak.
    • Zjemnění (volitelné): Pokud chcete, můžete na konci vmíchat trochu smetany nebo mascarpone pro jemnější chuť.
    • Přidání čerstvých bylinek: Pokud jste použili sušené bylinky, můžete na konci vmíchat nasekanou čerstvou bazalku nebo petrželku.

Tipy:

  • Kvalita rajčat: Použijte co nejlepší a nejzralejší rajčata, jaká seženete. Chuť omáčky se od nich hodně odvíjí.
  • Pomalu a dlouho: Klíčem k dobré rajčatové omáčce je pomalé vaření. Vytáhne to z rajčat maximum chuti.
  • Zmrazení: Rajčatovou omáčku lze snadno zmrazit. Po úplném vychladnutí ji nalijte do vhodných nádob nebo sáčků na zmrazení.
  • Variace: Do omáčky můžete přidat další zeleninu, jako je paprika, cuketa, nebo houby. Můžete ji také ozvláštnit trochou červeného vína, které přidáte po restování cibule a česneku a necháte vyvařit.

Dobrou chuť!